“Timočka lira” pripala pjesniku Šimonu Cuboti

Nagrada “Timočka lira”, koju svake godine najboljem mladom pjesniku do 30 godina starosti dodijeljuju “Radio Beograd 2” – program kulture i umetnosti i Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu, ove godine je otišla u ruke pjesnika Šimona Cubote iz Beograda, autora pjesme “Vodič za reku”.

Šimon Cubota dobitnik “Timočke lire”

Naime, na finalnoj poetskoj večeri 56. Festivala kulture mladih, na platou ispred Doma kulture u Knjaževcu, svoju poeziju govorilo je trinaestoro mladih pjesnika, prenosi nadalje RTS.

Stručni žiri, koji je radio u sastavu: Obren Ristić (predsjednik), Miloš Petković i Radoman Kanjevac, ocijenio je da se pjesma “Vodič za reku” autora Šimona Cubote “izdvaja kao lirska celina po svojoj autentičnoj poetskoj slojevitosti, zrelosti poetskog iskaza u opisu, koji u formi slobodnog stiha na moderan način hajdegerovski rečima imenuje stvari i određuje njihovo bivstvo i u isti mah odiše svojom svježinom i lepotom nižući oneobičene pesničke slike”.

Drugu nagradu dobila je pjesnikinja Izebela Čeperković iz Beograda za pjesmu “Oda modernoj poeziji”, a treću nagradu podelili su Željka Aleksić iz Knjaževca za pjesmu “Ona ne zna šta je bioskop” i Miloš Petrović iz Donjeg Milanovca za pjesmu “Noćas sam ubio pisca”.

I u njihovim pjesmama žiri je prepoznao zreo i moderan pjesnički iskaz u slobodnoj poetskoj formi s blagom ironičkom porukom, što ih je, takođe izdvojilo iz cijele grupe mladih i kvalitetnih pjesnika.

Također je važno kazati da je na 56. Festivalu kulture mladih predstavljena  i knjiga “Putoopisi” Siniše Gavrića, prošlogodišnjeg dobitnika ovog priznanja.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: