U Beču otkrivena spomen ploča Savi Mrkalju

unnamed-1
Srđan Mijalković, Gordana Ilić Marković, Miloš Okuka i Ljubica Mrkalj
Na inicijativu slavista, prof. Gordane Ilić Marković iz Beča i prof. dr Dušana Ivanića iz Beograda u Beču je 18. novembra 2016. godine svečano otkrivena spomen ploča posvećena lingvisti Savi Mrkalju, koja je postavljena na fasadi Hrama Svetog Save u Beču.
unnamed-2
Svečanost u Hramu Svetog Save

Svečani program u prostorijama Hrama Svetog Save je otvorio prof. Srđan Mijalković, predsjednik odbora SPKD “Prosvjeta” Austrija koji je svesrdno podržao realizaciju ovog značajnog kulturnog događaja. Pozdravom gostima, ali i stihovima pjesama iz književnog opusa Save Mrkalja, Mijalković je podsjetio da je Mrkaljevo najvažnije djelo Salo debelog jera libo azbukoprotres, u kojem se Mrkalj zalagao za reformu srpskog jezika i pravopisa, značilo prekretnicu u stvaranju modernog srpskog jezika, javlja “Prosvjeta” iz Beča.

Prisutnima se obratio otac Krstan Knežević, zamjenik vladike austrijsko-švicarskog Andreja, ističući da je Sava Mrkalj bio i monah, da je u Beču 1833. godine preminuo, te je i logično da se spomen ploča nađe na zidu Hrama Svetog Save. Ovo obiljležje će, kako je rekao, pomoći svim mladim generacijama da zastanu i odluče da proučavaju značaj i ulogu Mrkalja za razvoj kulturne i duhovne svijesti kod srpskog naroda.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: