U Bršadinu proslavljen Sv. Stefan dečanski

U velikoj sali Doma kulture u Bršadinu, 19.decembra, održan je svečani koncert povodom krsne slave KUD-a, svetog Stefana dečanskog.

U programu su se pred stotinjak posetilaca na sceni izmenjivali dečja i omladinska folklorna grupa, zajedno sa ovogodišnjim gostima, KUD-om “Moslavina” iz Garešnice i KUD-om “Sedmica” iz Ugrinovaca.

Podsećanja radi, svetog Stefana dečanskog naš KUD kao svog zaštitnika slavi još od 2002. godine, a već duži niz godina obeležava ga i koncertom tradicionalne muzike, igre i pesama. Jedan od ovogodišnjih gostiju, KUD “Moslavina” iz Garešnice, društvo je sa kojim razmena programa teče već duži niz godina, a najčešće nam gostuju upravo ovom prilikom. Sa KUD-om “Sedmica” na obostrano ovom prilikom obnovili smo saradnju nakon petogodišnje pauze.

Članovi dečje folklorne grupe otvorili su program Spletom dečjih igara i pesama iz Dragačeva, a tokom programa predstavili su se i Igrama iz Levča. Njihovi nešto stariji drugari program su zatvorili Igrama Valjevske Kolubare, kojima su tokom programa prethodile i Igre iz Pčinje. Gosti su učešće uzeli odigravši po dve koreografije: folkloraši iz Ugrinovaca izveli su Igre iz Centralne Srbije i Igre Crne Trave, dok su Garešničani odigrali Igre iz Srbije i Igre iz okoline Niša.

Po završetku programa usledila je večera i zajedničko druženje za sve učesnike programa. Nastavak saradnje sa prijateljima iz Garešnice nije upitan, a obnova saradnje sa Ugrinovčanima iako je u povoju, polako utire svoj put.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: