U sklopu Dana srpske kulture u Rijeci predstavljen niz publikacija

U sklopu Dana srpske kulture u Rijeci, u Gradskoj vijećnici je održano književno popodne „Riječki Srbi od davnina do naših dana”.

U sklopu književnog popodneva predstavljen je časopis „Artefakti“, dječji list „Bijela pčela“, zbornik znanstvenih radova „300 godina pravoslavlja na sjevernom Jadranu“ i strip-knjiga za učenje ćirilice „Čipko i djed Filip”.

Dane srpske kulture u Rijeci organizira Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ – Pododbor Rijeka na čelu s Dragišom Laptaševićem, a književno popodne je uz Prosvjetu suorganiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku te  Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci.

Predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš istaknuo je kako ovaj skup puno simbolički govori o ovom gradu i županiji.
„Rijeka je grad kulture i civilizacije i stoga predstavlja ponos Hrvatske, grad koji nije zabadava dobio titulu prijestolnice europske kulture. Dobili smo je kao nagradu generacijama Riječana koje su stvarale i sačuvale ovakav grad, koji je bastion hrvatskog kozmopolitizma, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, gradu u kojem je sve navedeno izaziva samo normalnu reakciju“, kazao je Ivaniš.

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan čestitala na organizaciji bogatog programa Dana srpske kulture u Rijeci, ali i na cjelogodišnjoj aktivnosti riječkog pododbora prosvjete na očuvanju svoje baštine.

„Grad Rijeka se uistinu može pohvaliti velikim brojem udruga i projekata nacionalnih manjina koje njeguju svoju tradiciju, kulturu, jezik i običaje u našem gradu. Upravo u tome se ogleda bogatstvo različitosti i multikulturalnosti, što je važan i nezaobilazan dio identiteta našega grada zbog kojega je Rijeka bila, ali i ostala – Luka različitosti. Kao jedna od glavnih postavki našega grada je isticanje posebnosti svih kultura, različitosti, tradicija i baština kojih u našem gradu ne manjka, a sve u svrhu stvaranja zajedničkih inicijativa kojima će se obogatiti kulturna scena, a naposljetku privući i brojne gosti, turisti i prijatelji našega grada“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

U ime Primorsko-goranske županije zamjenik župana Petar Mamula izrazio je veliko zadovoljstvo što je Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i ove godine organiziralo ovako bogat program Dana srpske kulture Rijeka.

„Posebno mi je drago da su organizatori odlučili u sklopu programa predstaviti i pisanu riječ i uključe i ovaj segment u predstavljanje zaista bogate kulture koje srpska zajednica može ponuditi ne samo u Rijeci, nego i u hrvatskim okvirima, posebice što u ova krizna korona vremena malo tko govori o kulturi, a još manje o srpskoj kulturi,“ kazao je zamjenik župana Mamula.

Književnom popodnevu prisustvovali su i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, počasni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović te nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić.

„Artefakti“ su stručni časopis za povijest Srba u RH u kojima se kroz arhivsku građu od početka 18.st. predstavlja povijest Srba u Rijeci i istarskoj i primorsko-goranskoj regiji.

„Bijela pčela“ je jedini dječji list na hrvatskom kulturnom prostoru tiskan na srpskom jeziku, te ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmjereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštivanja različitosti kulturnih tradicija.

Predstavljen je i zbornik „300 godina pravoslavlja na sjevernom Jadranu“, koji okuplja znanstven radove prezentirane na znanstvenom skupu „Pravoslavlje u Rijeci i na sjevernom Jadranu u ranom novom vijeku“. Znanstveni skup održan je 2017. godine u sklopu proslave 300. obljetnice pravoslavlja u Rijeci, okupivši 20 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Također, predstavljena je i dvojezična strip-knjiga “Čipko i djed Filip” autora Borivoja Dovnikovića Bordoa. Strip-knjigu je izdala  Udruga hrvatsko-srpsko prijateljstvo u Rijeci, a pomoću nje djeca koja znaju čitati latinično pismo mogu samostalno naučiti ćirilicu.

Dani srpske kulture u Rijeci održavaju se na nekoliko lokacija u Rijeci od 12. studenoga do 18. prosinca i uključuju brojne goste te zanimljive suradnje.

Bogat program nudi projekcije filmova, književne i poetske večeri, zanimljiva predavanja, izložbe fotografija, folklorni koncert, tematske šetnje Rijekom i dr.

 

%d blogeri kao ovaj: