“U svijetu post-kovida muzeji više neće biti mjesta masovnog turizma”

Niko ne zna kako će tačno izgledati život muzeja kada sa smirivanjem pandemije virusa kovid-19 ponovo otvore svoja vrata, ali jedno je sigurno, ništa više neće biti isto, piše španjolski El Pais, navodi portal danas.rs.

Ustanove koje čuvaju najvažnija djela istorije umjetnosti i dugo nakon trenutne zdravstvene krize neće raditi kao nekada – sa sobama prepunim turista. Redovi ispred muzeja Luvr, Prado, Tejt, Pompidu, Ermitaža… za sada su daleka prošlost.

„U svetu post-kovida, muzeji više neće biti mesta masovnog turizma“, kaže Ana Botelja iz britanskog istraživačkog centra za poboljšanje ljudskog zdravlja Velkom, prenosi danas.rs. Ona predlaže da se svi muzeji zatvore još najmanje tri mjeseca nakon smirivanja pandemije, da bi se zatim postepeno otvarali za manji broj publike.

„Nema svrhe vraćati se starim navikama. Moramo da osmislimo kako obezbediti izložbe, javne programe i predavanja, a da istovremeno to odgovara društvenim potrebama“, dodaje Botelja.

Na početku će biti teško uopšte privući ljude u muzeje.

„Biće potrebno vreme da ljude ubedite da se zatvore u muzeje na dva-tri sata sa drugim osobama. Sve ustanove moraće da se pobrinu za besprekornu higijenu, koja će onda značiti i smanjenje kapaciteta. Verujem da živimo u vremenu smrti tiranije velikog broja posetilaca, u korist iskustva osmišljenog za dobrobit celokupnog društva“, kaže Marija Lopez-Fanjul, kuratorka Nacionalnih muzeja u Berlinu.

Uprava muzeja Prado u Madridu kaže da su čak 60 posto posetilaca međunarodni turisti.

Ova ustanova je 2018. godine zaradila od prodaje karata 19,4 miliona evra, što je 75 posto njihovog ukupnog budžeta. Za tri mjeseca bez posetilaca, izgubiće pet miliona evra samo bez prodaje ulaznica. Udruženje američkih muzeja upozorava da tamošnji muzeji gube 33 miliona dolara dnevno.

Iz najbogatije kuće umjetnosti – muzeja MoMA iz Njujorka, saopštili su da će uslijediti mjeseci, ako ne i godine, prije nego što dostignu budžet i organizaciju koju su imali prije krize. Menadžment ove kuće otpustio je čak 270 svojih stalnih saradnika uslijed pandemije.

Direktor Muzeja kraljice Sofije Manuel Borja Viljel smatra da će muzeji ubuduće morati da se više okrenu ka istraživanjima i kulturnoj razmjeni, a manje ka broju posetilaca i javnim izložbama. On ističe da će barem na neko vrijeme muzeji biti u potpunosti nezanimljivi turistima, posebno u zemljama poput Italije i Španjolske koje su najviše bile pogođene svjetskom pandemijom.

„Proći će dosta vremena prije nego što ljudi počnu ponovo da putuju kao što su to činili do prije nekoliko nedelja“, ističe Viljel.

Kao što već znate, tokom karantene, većina postavki svjetskih muzeja dostupna je onlajn putem virtualnih tura na njihovim vebsajtovima.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: EPA-EFE/ CHEMA MOYA
%d blogeri kao ovaj: