U VUKOVARU ODRŽAN PRVI SASTANAK TIMA ZA IZRADU NOVIH UDŽBENIKA ZA PREDMET SRPSKI JEZIK

U Vukovaru je u utorak, 23. 02. 2021. godine u prostorijama Zajedničkog vijeća općina održan prvi sastanak tima za izradu udžbenika za predmet „Srpski jezik“ u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A.

Prema tekućoj obrazovnoj reformi potrebno je obrazovne materijale predviđene za ovaj oblik nastave prilagoditi novim zahtjevima, prije svega sadržanim u „Kurikulumu za nastavni predmet srpskog jezika za osnovnu i srednju školu s nastavom na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (model A)“. Stoga je Prosvjeta d.o.o. za izdavačku djelatnost i trgovinu u komunikaciji s nastavnicima iz Istočne Hrvatske i uz koordinaciju s Odborom za obrazovanje  Zajedničkog vijeća općina, odlučila krenuti u izradu novog udžbeničkog kompleta za osnovne škole. Za razliku od ostalih nastavnih predmeta gdje su vršeni samo prijevodi udžbenika, u ovom slučaju predviđen je projekt izrade potpuno novih autorskih naslova za svih osam razreda. S obzirom da bi ovakav posao trebao rezultirati sa šesnaest objavljenih naslova i inače je puno složeniji od prijevoda hrvatskih izdanja na srpski jezik i ćirilično pismo, okupljen je brojni nastavnički autorski tim sastavljen od onih koji su već radili na autorskim izdanjima te onih koji rade neposredno u školama (po dvoje nastavnika iz razredne i dvoje iz predmetne nastave, te dvoje profesora srpskog jezika s bogatim iskustvom u pisanju udžbenika). Osim toga, predviđena je saradnja s izdavačkom kućom Kreativni centar iz Beograda.

U ime Prosvjete sastanku su prisustvovali: Petar Lađević, urednik izdanja, Mirko Marković, izvršni sekretar za obrazovanje i Aleksandar Ilinčić, direktor Prosvjete d.o.o.

Sastanak je protekao s naglaskom na usaglašavanju oko raspodjele zadataka i dinamike izrade. Očekuje se da će posao biti urađen tokom ove godine, kako bi učenici već u narednoj školskoj godini mogli koristiti nove udžbenike.

%d blogeri kao ovaj: