U zagrebačkoj Pravoslavnoj gimnaziji proslavljen ”Dan škole” – Sveti Sava

U kapeli pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije predvodio je Svetu arhijerejsku Liturgiju kojom je proslavljen Sveti Sava, prvi arhiepiskop i prosvjetitelj srpski.

Liturgiji su prisustvovali vjernici zagrebačke parohije, učenici i nastavnici Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina-Katarina Branković.

“Sveti Sava je sav bio ljubav. Gde god da je putovao, ljudi su ga sa radošću dočekivali, a ispraćali s tugom. Draga deco, vi to treba da znate, jer je današnji dan vaš praznik. Da bi shvatili ko je svetitelj, ko je bio Sveti Sava, i sami moramo da se trudimo da živimo vrlinski. Svakako da nam znanja i veštine kojima se učimo u školi i koje posjedujemo pomažu da kroz život idemo lakše, da steknemo pozicije, upoznamo svet, da steknemo imanja i porodice. Međutim, bez vrline i poticaja da sveti budemo nismo potpuni”, rekao je Mitropolit i pozvao da nam Sveti Sava bude primer za ugled, da budemo spremni da činimo dobro, da dobro činimo po svaku cenu, čak i onda kada izgleda da uslovi nisu za to.

Proslava je nastavljena u svečanoj dvorani Duhovnog centra Svetosavskom priredbom Ruskaja duša koju su pripremili učenici Gimnazije. Sala je bila premala da primi sve goste koji su i ove godine željeli da vide učenički trud, kreativnost i maštovitost. Svetosavsku himnu je otpjevao đački hor, a drage uzvanike i goste pozdravio je protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Gimnazije, i uz mitropolita Porfirija izdvojio izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Slavka Kojića, ambasadoricu Republike Srbije Miru Nikolić sa saradnicima, izaslanika ambasadora Ruske Federacije u Zagrebu Aleksandra Stjepanova, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, saborske zastupnike Borisa Miloševića i Milu Horvata, predsjednika SPD Privrednik, Šimu Jerčića iz Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama, univerzitetske profesore u Zagrebu: Dušana Marinkovića, Nataliju Vidmarović, Nikolu Sarapu i Hrvoja Klasića, direktore i vaspitače zagrebačkih škola i učeničkih domova, roditelje učenika.

Potom je uslijedio interesantan i sjajno uvježban program gimnazijalaca koji je izazvao oduševljenje prisutnih i glasne aplauze. Proslava Dana Škole nastavljena je druženjem i prigodnim slavskim posluženjem.

FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI: OVDJE


Izvor: Srpskagimnazija-zg.org

%d blogeri kao ovaj: