Udbini ukinuta karantena

Karantena za Udbinu u ponedjeljak 27. aprila je ukinuta jer je epidemija pod nadzorom, dio prije oboljelih više nije u samoizolaciji, a po svemu što se o tom koronavirusu zna uz zaštitne mjere rizik zaraze nije jako velik, rekao je epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić, prenosi portal rtl.hr.

Karantena za općinsko središte Udbinu ukinuta je u ponoć, ali će se još neko vrijeme iz Udbine moći izaći uz propusnice koje općinski Stožer civilne zaštite može izdati samo uz opravdan razlog da bi se ograničilo kretanje ljudi i zdravstveni rizik, koji je, po mišljenju epidemiologa i županijskog Stožera civilne zaštite “pod kontrolom i nije visok”.

“Iako smo imali mali uzorak od 22 oboljelih u Ličko-senjskoj županiji, vidjeli smo da je taj virus prešao s jedne na drugu osobu u bliskom obiteljskom kontaktu i duljim boravkom u istom uredu. Nismo imali slučaj da je bilo zaraza u prodavaonici, ljekarni ili pošti, kamo je zaražena osoba došla”, rekao je Stanić za Hinu, navodi portal rtl.hr.  Kako je istaknuo, nije bilo zaraze u kratkim usputnim razgovorima uz određeni razmak.

Dirljivo pismo Murterana za mještane Udbine: ‘Pobijedit ćemo! Znamo i mi što je život bez života’

Smatra da se uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera epidemija na Udbini neće vratiti.

Na Udbini je 27. aprila bilo još 14 od 22 oboljelih u toj županiji. Stanić je istaknuo kako su mu zdravstveni razlozi na prvome mjestu, ali i on kao epidemiolog treba uzeti u obzir sve ostale aspekte života.

“Morao sam uvažiti i gospodarske i socijalne posljedice života u karanteni, čuti razne ljudske priče i mislim da smo našli najbolje rješenje da se virus i dalje kontrolira, a da ne bude prevelikih reperkusija na posao i privatni život tamošnjih ljudi“, rekao je Stanić, prenosi portal rtl.hr.

Da je opasnost od daljnjeg širenja koronavirusa u Lici pod kontrolom, govori i to što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak 24. aprila iz Gospića povukao dvojicu stručnjaka koji su u deset dana bili na ispomoći županijskom zavodu kako bi se epidemija ograničila i zaustavila.

Izvor: Hina, rtl.hr

%d blogeri kao ovaj: