Uskoro počinje bitefovski maraton

unnamed-3
Ivona Jevtić
Jubilarni 50. Bitef počinje 24. septembra danom Prologa, osmišljenim kao omaž manifestaciji koja traje pet desetljeća, a umjetnički direktor Ivan Medenica najavljuje dolazak velikana koji su obilježili festival, slavljeničku atmosferu, ali i maraton koji zahtjeva “sportsku odjeću, patike i malo spavanja”.

Na jučerašnjoj, zadnjoj konferenciji za novinare uoči početka Festivala, gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je Beograd ponosan na 50 godina dugu tradiciju Bitefa i izrazila uverenje da će jubilarno izdanje manifestacije biti značajan događaj u ovom delu Evrope.

Jevtić je, također, naglasila da ljudi koji se bave umetnošću to rade iz ljubavi i da zaslužuju aplauze i pune sale, na što se nadovezao direktor Bitefa Miloš Latinović ističući da je ostalo vrlo malo karata za predstave festivala i da je već tradicija da se ulaznice brzo rasprodaju čim se objavi program.

Ivan Medenica je rekao da su poslednjih sedmica mnogi velikani Bitefa čestitali festivalu jubilej, a svečanom otvaranju 25. septembra u Narodnom pozorištu prisustvovaće oni koji su obeležili manifestaciju kao što su Dušan Jovanović (Slovenija), Borut Šeparović (Hrvatska), Haris Pašović (Bosna i Hercegovina), Thomas Ostermeier (Njemačka), Eimuntas Nekrošius (Litvanija), Ala Demidova (Rusija). Umjetnički direktor nije želio otkriti tko će zvanično otvoriti Festival.

Imajući u vidu gust program i da će većinu dana na repertoaru biti po dva komada, Medenica je skrenuo pažnju da će predstave počinjati na vreme i apelovao na građane da to ispoštuju, jer ukoliko zakasne, neće moći da uđu sve do pauze.

Bogat prateći program čine: “Bitef na filmu”, “Bitef polifonija”, konferencije “Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika” i “Autobiografija kao performans između biosa i njegove performativne reprezentacije”, “Cirkobalkana”, “Bitef amfiteatar”, “Bitef biblioteka” i drugo.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: