Uži izbor književne nagrade Vidovdan 2014.

knjige

Žiri književne nagrade koje se tradicionalno dodeljuju u Gračanici pred Vidovdan, 27. juna, u okviru manifestacije “Vidovdansko pesničko bdenije”, odlučio je danas da u uži izbor uvrsti četiri srpska književnika, saopštio je Dom kulture Gračanica.

U uži izbor za nagradu „Zlatni krst Kneza Lazara” koja se ove godine dodeljuje za ukupno stvaralaštvo i na srpskom jeziku, žiri je većinom glasova uvrstio Sinišu Kovačevića, Vladana Matijevića, Gorana Petrovića i Petra Sarića.

Žiri je radio u sastavu Slobodan Vladušić, Aleksandar Dunđerin i Radoslav Zlatanović.

Prilikom odabira autora za uži izbor za nagradu „Zlatni krst Kneza Lazara” žiri nije, iako je bilo predloga, zbog mogućeg sukoba interesa, razmatrao stvaralaštvo Miroslava Toholja, budući da ove godine na predlog organizatora obavlja funkciju člana saveta „Vidovdanskih svečanosti” čiji je glavni pokrovitelj Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Na današnjoj sednici žiri je u uži izbor za nagradu „Gračanička povelja“ koja se dodeljuje za izuzetan pesnički doprinos odabrao autore: Blagoja Bakovića, Dragana Lakićevića, Dragana Hamovića i Adama Puslojića.

U uži izbor za nagradu „Pero Despota Stefana Lazarevića“ žiri je odabrao Berislava Blagojevića, Nikolu Malovića i Petra Miloševića.

U uži izbor za nagradu “Kondir kosovke devojke“ odabrao je autore Živorada Vasića, Radmilu Lazić, Aleksandra B. Lakovića i Zorana S. Nikolića.

Odluku o dobitnicima svih četiri nagrade žiri će saopštiti u četvrtak 26. juna na konferenciji za štampu u Domu kulture Gračanica a nagrade će biti svečano uručene na centralnoj vidovdanskoj manifestaciji koja se jubilarni 25. put održava u porti manastira Gračanica 27. juna.

Izvor:Tanjug

%d blogeri kao ovaj: