Valjevo: Kulturni spektakl – najveća izložba slika Ljube Popovića

U Modernoj galeriji u Valjevu, otvorena je najveća retrospektiva Ljube Popovića u Srbiji. Većina slika, velikih formata, prvi put je predstavljena javnosti.

“Ovo je najveća do sada Ljubina izložba koja je napravljena u Srbiji i uopšte. Slike su skupljene iz privatnih kolekcija i institucija u Srbiji, a većina slika je po prvi put izložena. One su kupljene na aukcijama u Parizu i Bruxellesu i kolekcionari koji su to kupili su nam ustupili za ovu izložbu”, kazao je v. d. direktora “Moderne galerije” Vojislav Jovanović.

Najveći kuriozitet izložbe je slika “Vreme androida” iz 1968. godine koju je Ljuba poklonio redatelju Živojinu Pavloviću. Još 23 slike od ukupno 49, nikada nisu bile izlagane u javnosti, a jedan dio čak nije ni reproduciran u Ljubinim monografijama.

Inače,izložba je izazvala veliko intersovanje ljubitelja likovne umjetnosti iz cijele Srbije. Potvrdila je da je Ljuba kao pripadnik Medijale, bio veliki, autentični i bezvremeni slikar.

“Čini se da je taj koncept bezvremenosti izrastao iz jedne skupine tendencija koje je on pratio tokom celokupnog svog stvaralaštva koje je počelo od prvih dana koji su se desili u staroj Jugoslaviji pa do ovih završnih pariskih iz kojih ga najbolje poznajemo a to je činjenica da nekako sve vreme nije pristajao ni na kakvu vrstu kompromisa, ni likovnih, ni materijalnih odnosno političkih. U to ime njegovo slikarstvo je postalo jedna vrsta kosmopolitskog odgovora na veliki broj filozofskih pitanja koja su opšte čovečanska”, istaknula je Nataša Kristić, povijesničarka umjetnosti.

U Valjevu je, također predstavljena i monografija “Ljuba”, dopunjeno izdanje “Pariškog kruga” čiji je suizdavač valjevska Moderna galerija.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: