Vaništa: Moj povratak u rodni Karlovac

vanista

Moja izložba “Ishodišta”, koja se u subotu u podne otvara u karlovačkoj Galeriji “Vjekoslav Karas”, poklopila se s datumom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Ove eksponate mogli bismo nazvati in memoriamom milijunima izgubljenih života – kaže za Večernji list akademik Josip Vaništa, prvi među umjetnicima koji je svoje djelo posvetio toj važnoj obljetnici. Naš slavni avangardist imao je za to i osobne razloge: – Moj djed Josip Vaništa mobiliziran je 1916. godine i poslan u Pulu. Smrtno je obolio od tifusa i bio bačen u more s austrijske krstarice koja je iz Pule doplovila do Krfa – prisjeća se Vaništa.

Posveta djedu i ujaku

– Njegov sin Josip Vaništa kao 16-godišnji mladić mobiliziran je i odaslan u Italiju na ratište kod Pijave. A brat moje majke Hinko, teško ranjen u Galiciji, bio je otpremljen s ratišta u Beč, odakle su javili obitelji moje majke da dođu u Beč i odvedu ga teško ranjenog u Karlovac. Tu je umro iste godine. Pokopan je na vojnom groblju u Dubovcu… – priča Vaništa.

Moj djed Josip 1916. smrtno je obolio od tifusa i bio bačen u more s austrijske krstarice
Josip Vaništa
– Dvoje meni najbližih iz obitelji stradali su već na početku Prvoga svjetskog rata i obilježili moje rane godine. Mnogi vršnjaci mojih najbližih koji su tada stradali također su izginuli na ratištima Prvog svjetskog rata. Učinio sam u ime toga jedan rad, izložen prvi put na mojoj izložbi u Karlovcu – kaže Vaništa napominjući kako brat njegove majke leži u Karlovcu pokopan nedaleko od mjesta njegove izložbe…

Kao posveta djedu i ujaku Hinku, tu su ulje na platnu “Solsticij” iz 2013. i kolaž u kojem je, uz “umanjeni” Solsticij, impresivan motiv prema Magrittovoj verziji Davidove Madame Récamier umjesto čijeg je antičkog portreta na sofi – crni mrtvački kovčeg!

Izvor: Vecernji.hr

%d blogeri kao ovaj: