Velika škola Ljubiše Rajića

Kulturni centar Beograda, Grupa za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu i Filmski festival Slobodna zona pokreću forum „Velika škola Ljubiše Rajića“ koji će se kroz forme tribina, filma, predavanja i prezentacija baviti temama vezanim za (visokoškolsko) obrazovanje, književno prevođenje, kao i društveni i kulturni aktivizam.

Ljubiša Rajić, osnivač i profesor na Grupi za skandinavske jezike i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, član Norveške akademije nauka i mnogih uglednih međunarodnih stručnih udruženja i organizacija, izuzetan književni prevodilac, bio je intelektualac koji je duže od dve decenije jasno artikulisao vrednosti i htenja velikog broja građana Srbije. Njegovo naučno i društveno pregalaštvo, lično dostojanstvo, nepomirenost, ali i ljudska toplina, ostavili su u ovoj sredini duboke tragove koji mogu biti podsticaj novim promišljanjima društveno-kulturnih obrazaca, ali i generator njihovih promena.

Forum „Velika škola Ljubiše Rajića“ usmeren je i oblikovan prema potrebama, očekivanjima i potencijalima pre svega mladih ljudi, budućih stručnjaka. Dobrobit i perspektivna budućnost studenata bili su lična i profesionalna misija profesora Rajića.

Forum je dobio naziv povezovanjem imena Ljubiše Rajića i prve institucije koja je prethodila najvišim naučnim i nastavnim ustanovama u Srbiji: „Velike škole“ (Beograd, 1808 – 1813), pre svega imajući u vidu pionirsku i vizionarsku prirodu kako ovog obrazovnog projekta, tako i ličnosti Ljubiše Rajića.

Prvi program organizujemo povodom godišnjice smrti Ljubiše Rajića (4. april 1947 – 4. jun 2012).

Sreda, 5. jun, Galerija Artget Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5/I

Forum Velika škola Ljubiše Rajića

19.00 – Prvi čas: O obrazovanju

Premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma Velika škola Ljubiše Rajića (radni naslov) u produkciji Filmskog festivala Slobodna zona junior i Kulturnog centra Beograda

Moderator razgovora: Novica Milić

Učesnici: Mirna Stevanović (Grupa za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu), Frens Štekel (Nemačka služba za akademsku razmenu DAAD), Dejan Ilić (izdavačka kuća Fabrika knjiga), Aleksandar Baucal (Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu), Jelena Veljić (platforma samoobrazovanja Učitelj neznalica), Aleksandar Stojanović (organizacija za radikalne teorijske prakse Gerusija) i Nenad Antić (Telenor, Odeljenje za ljudske resurse)

 

Razgovor na „Prvom času: O obrazovanju“ ticaće se sledećih pitanja:

– etika studiranja (etika nastavnika i etika studenata);

– pitanje standarda univerzitetskih studija;

– problem visokog školstva kao javnog dobra;

– odnos države i univerziteta;

– mogućnosti i teškoće reforme univerziteta u Srbiji;

– evropski univerzitet danas;

– tržište i pitanje znanja;

– da li je moguće i šta podrazumeva liberalno obrazovanje danas?

 

Program podržavaju: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ambasada Švedske u Beogradu.

%d blogeri kao ovaj: