‘Veliki’ Goranov vijenac Gordani Benić, a ‘mladi Goran’ Katji Knežević

pro-vijen

Poznati laureati tradicionalnog natječaja – nagrade će im biti uručene 21. ožujka u Lukovdolu, a pjesnici putuju u Rijeku, Pazin, Zagreb, ako zaživi sustav javne potpore važnim književnim priredbama

Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca poezije za cjelokupan pjesnički opus je ugledna splitska pjesnikinja Gordana Benić. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je pjesnikinja Katja Knežević iz Sesveta za rukopis “Staklene breze”. Na natječaj Goranova proljeća ove je godine pristigao 41 pjesnički rukopis pjesnika koji imaju do trideset godina života.

Osebujna poetika 

Goranov vijenac dodijelio je žiri u čijem su sastavu bili Branko Maleš, Dražen Katunarić, Evelina Rudan, Davor Šalat i Branislav Oblučar. Najugledniju hrvatsku pjesničku nagradu Gordana Benić dobila je jer je njena poezija, prema mišljenju većine vodećih hrvatskih književnih kritičara, jedno od najosebujnijih i najvrednijih poetičkih iskustava suvremenog hrvatskog pjesništva.

“Gordana Benić, zajedno s Baudelaireom, Rimbaudom i tolikima poslije njih, programatski ispovijeda raskidanje zbiljske koprene i prodor u irealno”, piše u obrazloženju Davor Šalat.

Gordana Benić rođena je u Splitu 1950. godine. Objavila je dvanaestak zbirki poezije i knjigu publicistike. Za “Laternu Magicu” dobila je nagradu Tin Ujević Društva hrvatskih književnika. Dobila je i nagradu Vicko Andrić za novinarski opus o kulturnoj i arhitektonskoj baštini Dalmacije.

Nagradu Goran dodijelio je žiri u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar.

“Knežević se ne libi otvarati egzistencijalna pitanja i načinjati ljubavne dileme, ali to čini diskretno, neobično zrelo, tankoćutno i stišano, otmjeno otklanjajući viškove, opća mjesta i puku sentimentalnost, staru dušmanku dobroga pjesništva”, ističe Telećan.

Svečanost u Lukovdolu 

Nagrade će laureatkinjama biti dodijeljene na svečanosti u Lukovdolu, na Goranov rođendan 21. ožujka, a pjesnički bi se program trebao odvijati i u Zagrebu, Rijeci i Pazinu, naravno, ako profunkcionira sustav javne potpore važnim književnim manifestacijama.

Izvor: Vecernji.hr

%d blogeri kao ovaj: