Venecija: Projekt “Enklava” troje umjetnika, predstavljat će Srbiju

Na 57. međunarodnoj izložbi suvremene umjetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017, Srbiju će predstavljati projekt “Enklava – Slikarstvo, posljedica ovakvog života”, troje umjetnika – Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević.
unnamed-1
Foto: Thinkstock / ilustracija

Predsednik Komisije Nikola Božović rekao je da je izabrani projekat autorska izložba kustosa Nikole Šuice, profesora istorije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prema rječima Božovića, projekat “Enklava” formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od svjetski najetabliranijih slikarica s ovih prostora, uz učešće dvojice beogradskih slikara, Dragana Zdravkovića i Vladislava Šćepanovića.

“‘Enklava” donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i neposredan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizma”, rekao je Božović.

“Scene političkog nasilja, hladne materijalističke kulture konzumerizma i identitetske neodređenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent”, dodao je on.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: