Vidovdanski koncert u Kripti Hrama Svetog Save

U Kripti Hrama Svetog Save održan je Vidovdanski koncert srpske horske muzike na kome su nastupali hor “Beogradski madrigalisti” i Pevačko društvo “Mokranjac”.
Hor u Kripti Hrama Svetog save na Vračaru

Pomoćnica predsjednika opštine Vračar, Smiljana Stojnić rekla je da koncert predstavlja uvod u ciklus od šest koncerata pod nazivom Dani muzike na Vračaru, prenosi RTS.

“Ovo je prvi koncert kojim počinjemo manifestaciju Dani muzike na Vračaru”, rekla je Tanjugu Smiljana Stojnić, dodajući da se opština Vračar priključila organizovanju tradicionalnog koncerta koji su do sada organizovali Hram Svetog Save i Srpska pravoslavna crkva.

Navodeći da će publika uživati u nastupu Pevačkog društva “Mokranjac” i “Beogradskih madrigalista”, ona je istakla, prenosi RTS, da je cilj opštine da se građani edukuju, ali i da se ne zaborave srpska kultura i poznati srpski kompozitori.

U pitanju je manifestacija u okviru koje će biti oživljeni fragmenti iz stvaralaštva srpskih kompozitora od 19 vijeka do danas.

U centru pažnje biće tako autori koji su postavili temelje srpske muzičke pismenosti i i kulture: Kornelije Stanković, Stevan Mokranjac, Isidor Bajić, Stevan Hristić, Petar Konjović, Miloje Milojević i njihovi savremenici.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: