Virtuoz na harmonici održao master klas u Pomazu

unnamed-3

Trodnevno usavršavanje harmonikaša pod nazivom “Master klas”, održano je u gradu Pomazu, nadomak Budimpešte, od 12. do 14. septembra, uz svesrdnu pomoć Ljubiše Pavkovića. Organizatori su orkestar “Selo” i Srpska samouprava Pomaza.

Kako je rekao Uroš Dimitrović, šef orkestra Selo i jedan od glavnih organizatora trodnedvnog seminara za harmonikaše, usavršavanje je pokrenuto s ciljem da instrumentalisti u Mađarskoj koji žele da sviraju pravilno, to postignu uz stručnu pomoć proslavljenog virtuoza Ljubiše Pavkovića.

“Odmah smo uspeli da pridobijemo naklonost ovog vrsnog muzičara, koji je bio veoma srećan što smo mu se obratili za pomoć. Maestro Pavković nam je izašao u susret i, uz pomoć njegovih saveta i predloga, mnogo toga smo naučili o srpskoj narodnoj muzici”, kaže Uroš.

Petnaest polaznika ovog usavršavanja, priređenog u okviru Meseca srpske kulture u Mađarskoj, ugostila je Škola umjetnosti Teleki-Vatai. Kao sjajni domaćin, u osiguravanju idealnih uvjeta za rad istakla se Samouprava Srba u Pomazu, predvođena predsjednikom Petrom Bogdanom.

Posljednjeg dana seminara, u Školi umjetnosti Teleki-Vatai, upriličena je izložba harmonika. Za postavku instrumenata višemilionske vrijednosti pobrinuo se Petar Moger, proizvođač harmonika, i sam vrsni muzičar iz Kesthelja, a rodom iz Hrvatske.

Ljubiša Pavković, proslavljeni virtuoz je na kraju rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa polaznicima i izrazio nadu da će ovaj seminar imati i svoj nastavak.

“Meni će biti drago da nastavimo saradnju, jer sam i ovom prilikom upoznao mnoge ljude i mlade talente, koji su željni da upoznaju muzičke vrednosti i lepotu srpske narodne muzike, ali i muzičku baštinu drugih naroda”, rekao je ovaj virtuoz.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: