“Viseće bašte” Ivana Stojakovića

unnamed-(13)

U Domu omladine u Beogradu u toku je izložba Ivana Stojakovića, našeg umjetnika koji u New Yorku živi od umjetnosti.

Ivan Stojaković rođen je prije 42 godine u Beogradu i odrastao je na Crvenom krstu. U rodnom gradu počeo je da studira slikarstvo i poslije druge godine studija 1999. godine otišao je u Toronto. U Kanadi je stekao diplomu i posle četiri godine, 2003. godine otišao da živi u New York. Od tada bavi se projektima umjetnosti u javnom prostoru.

Dio instalacije “Atlas zemlje” u Domu omladine

Beogradskoj publici, ovog ljeta, predstavio se izložbom Atlas zemlje. Makete njegovih radova Vertikalne bašte stajaće na zidovima galerije Doma omladine do 21. augusta.
Jedan od izloženih radova nastao je u Beogradu i bavi se poplavama koje su 2014. godine pogodile Balkan i ne samo naše krajeve jer to je globalna tema “koja nas sve spaja” kaže umjetnik.
Izloženi Stojakovićevi radovi samo su djelovi mapa pod nazivom Voda ne zna granice, Pomračenje, Legenda, Dekodirani kod, Stanište. Oni simboliziraju klimatske promjene u prirodi i odnos prirode i društva na atlas zemlje. Za ovog umjetnika svi izlagački prostori podjednako su bitni. To može biti šuma ili plaža.

Za svoje umjetničko djelo – izmišljeni grad Zelena jabuka napravljen od recikliranog kartona i plastike dobio je nagradu Bernard Birman.
Sa suprugom i dvoje djece Ivan Stojaković u New Yorku živi od umjetnosti jer u ovom gradu se umjetnička djela dobro prodaju jer je scena komercijalnija i šira.

Njegova izložba pod nazivom Atlas zemlje u Domu omladine u Beogradu izuzetno je posjećena a Ivan kaže posjetiocima: “Dajte mi jednu oronulu fasadu i ja ću od nje napraviti viseću baštu”.

Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: