Vrhovine: Seminar za učitelj(ic)e nastave srpskog jezika i kulture po modelu C

Vrhovine 31. 8. – 2. 9. 2022., 2. i 3. Modul NTC seminar za učitelj(ic)e nastave srpskog jezika i kulture po modelu C
Masovnošću do kvalitete znanja i očuvanja identiteta.
U ime organizatora seminara Maja Matić iz SKD “Prosvjeta” izrazila je zadovoljstvo što se nastavni personal okupio u velikom broju. Usavršavanjem profesora nastojim doći do daljnjeg povećanja kvaliteta nastave i održavanja tradicije i identiteta učenika. A mjestima održavanja seminara nastojimo pokriti i mjesta rođenja velikih ljudi – nakon što smo seminar svojevremeno održali u rodnom kraju Milutina Milankovića, to činimo i u rodnom kraju Nikole Tesle, rekla je Matić.
Svi znamo da radite odgovoran posao koji osim obrazovne komponente ima i šire značenje vezano uz nacionalni identitet, rekao je u svom obraćanju predsjednik SKD “Prosvjeta” Mile Radović.
Iako imamo probleme, možemo napraviti dodatni pomak i u proces nastave uključiti dio djece koji još nije uključen, rekao je Radović.
Generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković naglasio je nastojanja Prosvjete da svojim aktivnostima olakša izvođenja nastave SJK jer je to za korist srpske zajednice, a u što spada i nabavka didaktičkog materijala u suradnji sa SNV-om kako bi se nastava odvijala na suvremen način.
Mi smo mala zajednica ili imamo veliki potencijal da se broj učenika poveća, rekao je i pozvao na lobiranje za omasovljenje održavanja nastave po modelu C. – Moramo učiniti sve da se nastava omasovi u osnovnim i srednji školama, a od ove godine održavat se i ljetna škola za srednjoškolce. Trebaju se osigurati sredstva da djeca nakon osnovne škole ne budu izgubljena i da se njihov identitet protegne i na srednjoškolsko obrazovanje, naglasio je i pozvao sve da daju povratne informacije i predlažu inicijative.
Natalija Koprenica, savjetnica za srpsku manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje naglasila je dobru suradnju sa SKD „Prosvjeta“ na organizaciji stručnog usavršavanja nastavnika i da će se učesnicima stručnih skupova i seminara preko potvrda i bodova honorirati njihov dolazak.
Milan Vukelić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ukazao je na kontinuiranu suradnju ministarstva i Prosvjete. – Želim da kad uđete u učionicu, budete u najboljem svijetlu i dati učenicima motivaciju i znanje potrebno za razvoj, rekao je i ukazao na nužnost davanja prijedloga i ideja za, kako je rekao, ono što ima utjecaj u zajednici.
Skup je pozdravio i domaćin, načelnik općine Vrhovine Milorad Delić, dok je voditelj seminara Ranko Rajović naglasio potrebu uvođenja novih metoda nastave i obrazovanja te sticanja znanja, s obzirom na regresivne trendove mlađih generacija. – Jedan od pokazatelja je i PISA test na kojem učenici iz Hrvatske i Srbije imaju sve slabije rezultate, rekao je.
Program je sufinanciran sredstvima Srpskog narodnog vijeća i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH
%d blogeri kao ovaj: