Vukosavljević: Strategija kulturnog razvoja stiže do kraja godine

Ministar kulture Srbije, Vladan Vukosavljević je izjavio u srijedu 19. jula da bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija kulturnog razvoja za narednih 10 godina, koja predviđa veća izdvajanja za kulturu iz budžeta, prenosi B92.
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

“Cilj je da se sa sadašnjih 0,7 osto iz budžeta za 10 godina dođe na preko dva odsto, što bi nas svrstalo na gornji deo tabele evropskih država po izdvajanju za kulturu”, rekao je Vukosavljević gostujući na Pinku. 

Poručuje, također da Srbija mora više da izdvaja za kulturu, ali da se tu ne radi samo o izdvajanju koja čine ambijent boljim, već da treba znati i šta sa tim novcem treba raditi, koje pravce razvoja kulture podsticati i u kom smeru. Srbija će, rekao je, prenosi nadalje B92, prvi put u novijoj istoriji dobiti zvanično nacrt Strategije kulturnog razvoja, što je dokoment kojem tek predstoji javna rasprava i koji bi tebalo da bude usvojen u Skupštini.

Ministar kulture očekuje demokratsku javnu raspravu i dodaje da je Ministarstvo već objavilo nacrt Strategije i da dobijaju sugestije. Kada je riječ o kapitalnim investicijama, pored Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja planira se i izgradnja velike koncertne dvorane u Beogradu i rekonstrukcija nekoliko kazališta i ustanova kulture širom Srbije.

Vukosavljević je na kraju dodao da treba da se završi i obnova manastira Hilandar, da se rekonstruiše Paviljon Cvijeta Zuzorić i drugo.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: