“Western” pobjednik Motovun film festivala

Film “Western” koji propituje (europsku) ksenofobiju osvojio je glavnu nagradu Motovun film festivala – “Propeler Motovuna”, ali i nagradu FIPRESCI – najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara, objavljeno je u subotu popodne na konferenciji za novinare u Motovunu, a nagrade su uručene navečer na glavnom trgu, piše portal Jutarnji.

Foto: Nina Đurđević

Inače,”Propeler Motovuna” je glavna nagrada festivala koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu. FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) – najstarije je i najuglednije udruženje filmskih kritičara, objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta.

U pobjedničkom filmu “Western”, njemačko-bugarsko-austrijskoj koprodukciji, njemačka redateljica i scenaristica Valeska Grisebach propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju.

Film govori o skupini njemačkih građevinaca koji započinje naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inozemstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava s vlastitim predrasudama i nepovjerenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju natjecati za naklonost i usluge seljana.

Direktor festivala Igor Mirković, predsjednik žirija Hrvoje Hribar i predsjednik savjetodavnog odbora festivala i selektor programa Istrand Mike Downey istaknuli su da je ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja te da se radilo o fantastičnom jubilarnom izdanju.

O najboljem filmu odlučio je žiri, u čijem su sastavu bili: Hrvoje Hribar, aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna Mara Karlsdottir i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Inače, u petak navečer, kako piše portal Jutarnji, održana je i svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada Maverick namijenjena je autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, a ovogodišnja dobitnica jedna je od rijetkih filmskih autora  iz nekadašnjeg Istočnog bloka a današnje istočne Europe, koja se etablirala izvan domaćih granica i uspješno spojila filmski istok i zapad. Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić.


Izvor: Jutarnji.hr/HINA

%d blogeri kao ovaj: