Zadužbinarstvo velikog znanstvenika na izložbi “Pupin – umetnost darivanja”

U Galeriji RTS-a otvorena je reprezentativna postavka “Pupin – umetnost darivanja”. Izložena su neka od remek-djela iz Legata Mihajla Pupina Narodnog muzeja u Beogradu.

Veliki naučnik je 1923. godine osnovao Fond “Mihajla Pupina” radi otkupa djela srpskih umjetnika za kolekciju Narodnog muzeja. Fond kasnije prerasta u Legat.

“Zato smo izložbu nazvali Umetnost darivanja. Nije važno imati samo moralnu obavezu prema svom narodu, nije važno samo moći, već i znati kako. Pupin je to znao fantastično i zaista nikada nemamo dovoljno reči zahvalnosti i divljenja prema onome što nam je ostavio”, istakla je Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

Autor izložbe Petar Petrović ističe da su najvažnija dela Pupinovog legata Narodnom muzeju izložena u Galeriji RTS-a.

“Najvažnija je ideja zadužbinarstva. Ovde je glavni junak Pupin i sada pričamo o Pupinu, na izložbi se divimo majstorima. Novac je pametno ulagan i rezultat je zaista nešto što treba da služi na ponos”, kaže Petrović.

Izložena su i djela Vlahe Bukovca i Konstantina Danila. Dela je, kako je naglasio Pupin, kao izraz čiste ljubavi prema skromnoj ustanovi, zaveštao Narodnom muzeju.

Izložba “Pupin – umetnost darivanja” u Galeriji RTS-a trajaće do 7. maja.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: