Zagreb: Otvorena izložba slika Miloša Popovića – slikara strastvenog doživljaja života

Foto: Jovica Drobnjak

U centralnoj izložbenoj dvorani SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu, pred brojnom publikom, prijateljima i kolegama umjetnicima, otvorena je 1. decembra 2016. godine, izložba nedavno preminulog akademskog slikara Miloša Popovića.

«Dugogodišnjem voditelju likovne sekcije zagrebačkog pododbora i spiritus movensu likovnih događanja brojnih kolonija pododbora i centrale Društva, željeli smo se zahvaliti na gotovo dvadesetogodišnjem istrajavanju s nama na jedini mogući način, prigodnom izložbom. Zahvaljujući kolekcionaru Stjepanu Pohižeku, u prilici smo predstaviti jedan reprezentativni dio Popovićeva slikarskog opusa. S gotovo četrdeset djela, uglavnom tempera na platnu, obuhvatili smo period posljednjih petnaestak godina, sve dok ga kobna bolest ove godine nije spriječila u stvaranju, oduzimajući postepeno našem slikaru osjet vida», kazala je Ljiljana Vukašinović, povjesničarka umjetnosti i autorica izložbe.

Uz pejzaž, na izložbi su najzastupljenije gradske vedute rodnog mu Zagreba, na čijim je ulicama, trgovima i parkovima proveo djetinjstvo i mladost, a krstario je njima s platnom i kistom do posljednjeg trenutka. Neobični rakursi i začudne nijanse pojedinih kolorističkih vrijednosti, posebice fino tonski modeliranih zimskih prizora, odaju izniman slikarski senzibilitet pa i određen emotivan i psihološki momenat ugrađen u pojedini prizor.

«Pred vama je jedan zaokruženi umjetnički opus, slikara koji se ostvario u različitim slikarskim tehnikama i likovnim temama. Slikara stravstvenog doživljaja života.», istaknula je Vukašinović.

«Imao sam sreću da intezivno surađujem sa Milošem i da se s njim sprijateljim. To nije bilo teško jer je on bio prijatelj veoma širokom broju ljudi; meni je, međutim on bio jedan od najvažnijih ljudi koje sam upoznao, jedan od najboljih prijatelja i čest i zahvalan sugovornik.

Miloš je bio rođeni pedagog, a tajna njegovog uspjeha bila je, pored nesumnjivog znanja i živog slikarskog instinkta i u afirmativnom pristupu polazniku sekcije. Ohrabrivao je svakog od nas, hvalio nas zbog svake sitnice, pa bismo stekli više samopouzdanja i otvorili se prema svojim mogućnostima, postižući kadkad sasvim dobre rezultate. Kada bi neko bio manje uspješan, onda bi Miloš rekao, čuvajući se da mu ne ubije volju: «To je pošteno.»

Miloš je bio vjernik umjetnosti koji se nije štedio da prenese drugima sve što zna i može, pa mu ostaje naša vječna zahvala za sve što nam je dao. A, davao se do krajnjih granica i dao nam je veoma, veoma mnogo.», kazao je između ostaloga, dugogodišnji voditelj Biblioteke SKD «Prosvjeta» i od samog početka član likovne sekcije Pododbora Zagreb, Velimir Sekulić.

Brojnoj publici obratio se i Miodrag Lačić, predstavnik zbirke Pohižek iz koje su većina slika.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: