Zagreb: Tesla u tunelu Grič

 U zagrebačkom tunelu Grič, ispod Strossmayerova šetališta, od 16. septembra održava se multimedijska interaktivna izložba pod nazivom ‘Croatia je Hrvatska’ koja će trajati do 1. novembra. Ulaz na izložbu je besplatan.
Predstavljen koncept multimedijske interaktivne izložbe “Croatia je Hrvatska”

Izložba na interdisciplinaran način sažimlje 133 godine dramatične hrvatske političke, kulturno-znanstvene, gospodarske povijesti, ali i burne povijesti svakodnevice hrvatskih građana, a prikazuje i paralelnu povijest Hrvatske, grada Zagreba i Croatia osiguranja.

Tunel unutar tunela

Posjetioce izložbe u tunelu Grič dočekuje posebna metalna konstrukcija, „tunel unutar tunela“ koji izgleda poput mreže na kojoj je prikazano 179 povijesnih artefakata uklopljenih u postav izložbe.

Inače, sam postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja karakteriziraju zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja, te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Zanimljivo je da se izložba igra s emocijama posjetilaca, pa će  tako posjetioci hodajući kroz izložbu prolaziti kroz različita raspoloženja. Izložbu obilježavaju i različiti multimedijalni, digitalni i interaktivni sadržaji – ekrani, projekcije, glazba prilagođena svakom desetljeću, a prostor tunela u potpunosti je posvećen vizualnim i osjetilnim instalacijama.

Glavna atrakcija izložbe je „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj cijelo vrijeme pada prava kiša na čijim se kapima ocrtavaju hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelja Vatroslava Lisinskog.

U četiri bočne cijevi tunela posjetioce očekuju interaktivna iznenađenja. Prvi je tunel Nikole Tesle u kojem će posjetioci moći vidjeti i isprobati jedan od njegovih izuma. U drugome tunelu prikazana je tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata, a posjetioci mogu pogledati i prvi hrvatski zvučni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele šezdesete godine s legendarnim plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetioci ulaze u budućnost u kojoj pomoću svjetlosnih efekata mogu ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Građani u izradi postava mogu sudjelovati od 16. septembra, pa sve do kraja izložbe na način da vlastite povijesne fotografije ili fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPisemoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji. Svaki tjedan organizator izložbe će odabrati seriju pristiglih fotografija koje će biti otisnute i uklopljene u izložbu. Osim što će postati sastavni dio izložbe, za najsretnije sudionike Croatia osiguranje je osigurala vrijedne nagrade – 20 godišnjih polica CO putnog zdravstvenog osiguranja i 20 usluga Croatia Premium.
Izložba „Croatia je Hrvatska“ otvorena je svakoga dana od 9 do 21 sat. Ulaz na izložbu je, kao što smo već kazali, besplatan.


Izvor: Culturenet.hr

%d blogeri kao ovaj: