Zagreb: Završeni Dani srpskog filma

Projekcijom filma “Travelator” Dušana Milića završili su Dani srpskog filma tokom kojih je u zagrebačkom kinu “Tuškanac”, od 3. do 7. aprila, prikazano 14 filmova srpske i jugoslovenske kinematografije.

Na inicijativu Ambasade Srbije u Hrvatskoj, Jugoslovenska kinoteka je u suradnji s Filmskim centrom Srbije i nekoliko producentskih kuća i režisera te uz pomoć Srpskog narodnog vijeća, organizirala projekciju filmova koji su do sada uglavnom bili nedostupni hrvatskoj publici. Manifestaciju je za “Novosti” komentirao direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

“Izuzetno mi je drago da je Danima obuhvaćeno više perioda u kojima su nastali kvalitetni filmovi srpske kinematografije. Naš je cilj bio da obuhvatimo same početke nastanka srpskog filma, preko predstavnika te kinematografije u onoj jugoslovenskoj, sve do novih ostvarenja reditelja na koje tek računamo – rekao je Pantelić.

– Drago mi je što je u razgovorima s mladim glumcima publika pokazala interesovanje za ono što možemo nazvati novim tendencijama u srpskom filmu. Tu mislim na film “Otvorena” Momira Miloševića koji je srpska filmska kritika ocenila najvišom ocenom nakon prošlogodišnjeg prikazivanja – dodao je Pantelić.

Pantelić je ukazao i na dva vrlo značajna autora: Nikolu Ljucu s filmom “Vlažnost” i Bojana Vuletića, autora filma “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”, čiji je najnoviji film “Rekvijem za gospođu J.” nedavno prikazan na Berlinskom festivalu, a onda je trijumfirao i na beogradskom FEST-u.


Izvor: Banija Online/Portal Novosti

%d blogeri kao ovaj: