Zaječar: Ljubav prema umjetnosti spaja ljude s različitim mogućnostima

Sve je počelo prije četiri godine na inicijativu zaječarske glumice, a od prošle godine održavaju i međunarodne inkluzivne festivale. Naime, Kulturni centar u Zaječaru pravi je primjer kako ljubav prema umjetnosti može da spoji ljude s različitim mogućnostima, ali istim željama.

“Volim da dolazim u Centar zbog glume i zbog druženja. Najviše volim da glumim Zorana Radmilovića”, kaže Rade Spasić, istaknuti glumac Dečjeg kulturnog centra u Zaječaru. Živi s cerebralnom paralizom. Na njega paze hranitelji. Bar dva puta nedeljno dovode ga na probe.

Hraniteljica Ruška Anđelković kaže da Radetovo dolaženje na probe, znači mnogo za njega.

“Ovde se druži sa decom koja nemaju problem. Pronašao je sebe ovde među vršnjacima”, objašnjava Anđelković.

Glumci ovog centra ne znaju za prepreke. Svi mogu da igraju svaku ulogu. Razgovara se samo o premijerama, festivalima, takmičenjima i nagradama.

U Centru se za javnu scenu ne spremaju samo glumci. Smjenjuju se časovi baleta, novinarske radionice i uvježbava hor. U drugoj sali kada završe bubnjari, stižu karatisti.

“Mnogo znači kada oni stanu na scenu, kada im publika aplaudira i kada ih posle pozdravlja na ulici. Njihov lični osećaj je mnogo drugačiji kada vide da nisu odbačeni”, rekla je Selena Ristić Vitomirović.

Centar je ove godine dobio i posebno mjesto u Mreži organizacija za djecu Srbije, koja broji više od 80 članica. Primjer su za sve druge, kako može i treba da se radi.

“Nije dovoljno da pričamo o inkluziji, to mnogima zvuči apstraktno, ovo je zapravo prilika da se upoznamo, da se vidimo”, objašnjava direktor MODS-a, Saša Stefanović.

U Centru uveliko spremaju Drugi međunarodni inkluzivni festival. Najavljuju brojne predstave, unaprijed se raduju aplauzima. Svaka podrška dobro će im doći.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: