Zajednica Srba iz Salcburga učesnik letnjeg festivala

salzburg-fest

Članovi Kulturno sportske Zajednice Srba iz Salcburga (KSZS) učestvovali su u programu svečanog otvaranja salcburškog letnjeg festivala (Salzburger Festspile).

U centru starog dela grada na poznatom trgu Residenc platz, izvedena je tradicionalna Igra baklji (Fackel tanz). Devedeset i šest igračkih parova, među kojima i osmoro članova KSZS-a u tradicionalnim srpskim nošnjama, izveli su poznatu koreografiju sastavljenu od trinaest slika.

Bogat kulturni program festivala obuhvata 180 pozorišnih i muzičkih priredbi i traje do 31. avgusta. Ova tradicija festivala neguje se i čuva još od davne 1920. godine.

Hiljade posetilaca iz čitavog sveta i ove godine ispuniće koncertne dvorane, trgove i ulice Mozartovog grada
Uz prisustvo brojne publike, učesnike svečanog programa pozdravili su gradonačelnik grada dr Heinz Schaden i guverner pokrajine dr Wilried Haslauer.

Podršku članovima KSZS-a koji su učestvovali u programu svojim prisustvom dao je konzul Republike Srbije u Salzburgu Nikola Marković.

“Još jedan uspešan nastup članova KSZS-a opravdao je poziv gradskih institucija za učešće u ovoj manifestaciji. Najstarije srpsko udruženje u Salzburgu važi za jednu od najbolje integrisanih grupa stranaca”, kaže za Program za dijasporu RTS-a Nenad Šulejić, predsednik Kulturno sportske Zajednice Srba iz Salzburga.

Izvor:RTS

%d blogeri kao ovaj: