Zatvorena izložba Josip Vaništa

vanic3

Gradski muzej Karlovac je u Galeriji „Vjekoslav Karas“ tijekom proteklih tjedana (od subote, 26. travnja do 15. lipnja 2014. godine) postavio izložbu crteža, slika, kolaža i projekata akademika Josipa Vanište.

Izložbu je organizirao Gradski muzej Karlovac s namjerom predstavljanja kompleksnosti Vaništine umjetničke fizionomije te podcrtavanja poveznica s gradom Karlovcem, Vaništinim rodinim gradom, njegovim pjesnicima i slikarima, a posjetilo ju je ukupno 1236 posjetitelja.

Josip Vaništa (Karlovac, 17. svibnja 1924.), slikar, akademik, dobitnik brojnih umjetničkih nagrada, umirovljeni sveučilišni profesor, autor nekoliko knjiga eseja te suosnivač umjetničke skupine Gorgona, jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Radni vijek je proveo kao nastavnik na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Prvu izložbu imao je 1952. godine s Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku i Parizu.

Gradski muzej Karlovac poziva sve koji nisu stigli pogledati izložbu da putem mrežne stranice muzeja http://www.gmk.hr/Aktivnost/Posebna%20događanja/1054 pogledaju desetminutni film u režiji Nenada Fabijanića, autora likovnog postava izložbe, posvećen izložbi Ishodišta. Na mrežnim stranicama prezentiran je i bogati edukativni program realiziran uz izložbu namijenjen predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, mladeži, te ostalim zainteresiranim skupinama. U brojnim radionicama sudjelovalo je petstotinjak učenika OŠ Grabrik, Braća Seljan, Banija, Dubovac, Švarča, Cetingrad te Gimnazije Karlovac, Mješovite industrijsko – obrtničke škole Karlovac, Turističko – ugostiteljske škole Karlovac i Srednje škole Duga Resa.

U Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji „Vjekoslav Karas“ još uvijek se može nabaviti katalog izložbe s tekstovima Irene Lukšić, Tonka Maroevića, Milana Mirića i autorice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić.

Izložba i edukativni program su realizirani sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture RH.

Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: