Završen 22. Sarajevo Film Festival

festival

U kategoriji igranog filma najboljim je proglašen turski film “Album” u režiji Mehmeta Cana Mertoglua iako u očima filmske kritike nije ostavio posebni dojam i definitivno je bio jedan od lošijih u ovogodišnjoj natjecateljskoj konkurenciji SFF-a.

Hrvatski  film “Zvir” redatelja Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je okončan u subotu 20. augusta.

Gheorge Visu dobio je nagradu za najboljeg glumca u izvrsnom rumunjskom filmu “Psi”, dok je najboljom glumicom proglašena Irena Ivanova za ulogu u bugarskom filmu “Bezbožnica” koji je dobio i posebnu nagradu žirija.

U kategoriji kratkog filma u kojoj se natjecala Sikavičina “Zvir”, nagradu “Srce Sarajeva” osvojio je srbijanski film “Tranzicija” u režiji Milice Tomović.

Rumunjski film “Samo dašak” proglašen je najboljim u kategoriji dokumentarnog filma gdje su se uz dvadeset drugih naslova u toj kategoriji natjecali i hrvatski “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević te “Kino otok” Ivana Ramljaka.

22. SFF zatvoren je projekcijom francuskog filma “Tour de France” redatelja Rachida Daidjanija, a posebni gost posljednjeg dana festivala bio je irski glumac Liam Cunnigham, planetarno poznat po ulozi Sera Davosa u kultnoj seriji “Igra prijestolja”.

Tijekom 22. SFF-a prikazana su 223 filma iz 61 zemlje u okviru osamnaest različitih programa.

Izvor: Vecernji.hr

%d blogeri kao ovaj: