Zgraf 12: Grand prix dizajnerima Nikoli Đureku i Mariji Juza

Glavna nagrada međunarodne manifestacije grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12 dodijeljena je u subotu u Zagrebu dizajnerima Nikoli Đureku i Mariji Juza za rad “Balkan”, hibridni komunikacijski tiposistem koji objedinjuje latinično i ćirilično pismo, nastao kao rezultat istraživanja fenomena Balkan sprachbunda i zajedničkih svojstava južnoslavenskih jezika i pisama.

unnamed (1)

Na posebnoj svečanosti u Kući za ljude i umjetnost Laubi međunarodni ocjenjivački sud Zgrafa 12, u sastavu Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco, dodijelio je ukupno pet nagrada – Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award, te deset počasnih diploma.

Nagradu Zgraf 1 osvojio je Hamper studio (Ivana Vučić, Tomislav Kaćunić) s radom “Refleksije vremena 1945 – 1955.” (Hrvatska, 2012.), dok su Zgraf 2 ravnopravno osvojila dva projekta – Robert Žvokelj s radom “Slovensko industrijsko oblikovanje” (serija—(a) ETA 80, (b) K67, (c) Tomos 4, (d) ESK PRO: Slovenija, 2012.-2015.) i Placement (Danielle Aubert, Lana Cavar i Natasha Chandani) za publikaciju “Thanks for the View, Mr. Mies” (SAD, Hrvatska, 2012.).

Zgraf se u Zagrebu održava svake treće godine od 1975. u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), s ciljem da se najvišoj stručnoj razini propituje položaj dizajna u suvremenom društvu i ističe njegov značaj kao profesije te predstavlja najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Osim u Laubi, gdje se održava prvi put i to do 24. siječnja, Zgraf će se predstaviti i u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovaog prošlog Grand Prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenog dizajnu tiskanog materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.


Izvor: Nacional

%d blogeri kao ovaj: