ŽIČKI DUHOVNI SABOR – ”Stihovi pamte vekove”

kyl-nesic2

U susret 24. Žičkom duhovnom saboru “Preobraženje”, od 16. do 19. avgusta. Najviše priznanje, “Hrisovulja”, pesniku Đorđu Nešiću

ŽIČKI duhovni sabor “Preobraženje 2015” na kojem će “Žičku hrisovulju”, kao najviše saborsko priznanje, ove godine primiti pesnik iz iz Bijelog Brda kod Osijeka Đorđe Nešić “za poeziju što svedoči i pamti povest naroda sa granice”, održava se, već 24. put zaredom, od 16. do 19. avgusta u Kraljevu i obližnjem manastiru Žiči.

Drago mi da su me se braća po peru setila, pošto živim u zagraničnom području, u Hrvatskoj. Čini mi čast društvo pesnika kojem sam se ovom nagradom pridružio, jer su je dobili najznačajniji srpski pesnici. Nadam se da ću svojim budućim knjigama opravdati poverenje koje mi ukazano – kaže, za “Novosti” Đorđe Nešić. – Poezija danas jeste na margini društva, ali to je njena prirodna pozicija. Možemo reći da je izdavaštvo poezije u krizi, ali ona traje nekoliko hiljada godina, pa će preživeti i ova teška vremena.

I ove godine najveći deo pratećih saborskih programa, po tradiciji, posvećen je dobitniku “Hrisovulje”. Svečano otvaranje Sabora predviđeno je za nedelju, 16. avgust, u Narodnom muzeju u Kraljevu, uz izložbu “Poster”, čiji je autor jagodinski slikar Slobodan Štetić. Potom, u muzičkom programu, nastupiće kvintet Beogradskog muškog hora, čiji je umetnički rukovodilac Vladimir Rumenić.

U ponedeljak, 17. avgusta, u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” kraljevačkoj publici predstaviće se ovogodiši laureat lično, a o njegovom pesničkom delu govoriće Vasa Pavković i Jovan Pejčić. Narednog dana – u utorak, 18. avgusta, takođe u Narodnoj biblioteci, posle naučnog skupa “Kraljevo-Rankovićevo-Kraljevo”, održava se okrugli sto kritičara na kojem će, pod predsedništvom Dušana Ivanića desetak eminentnih poznavalaca savremene srpske poezije izložiti svoje radove o poetičkim osnovama Nešićevog stvaralaštva. Radovi predstavljeni na ovom skupu, činiće novi zbornik edicije o dobitnicima “Žičke hrisovulje”. A tokom Sabora u Narodnom muzeju biće održana i promocija knjige “Karanovac-Kraljevo u srpskoj štampi 1868-1903”.

Na dan Preobraženja Gospodnjeg, u sredu 19. avgusta, pod svodovima manastira Žiče, uz prigodnu svečanost, ovogodišnji dobitnik Đorđe Nešić primiće iz ruku gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića najviše saborsko priznanje – “Žičku hrisovulju” sa preobraženjskom ikonom.

PESNICI

TOKOM Sabora, u okviru tradicionalnog programa “Preobraženje, pesnici”, u utorak 18. avgusta, u dvorištu “Adžića kuće” u Kraljevu svoje stihove govoriće istaknuti srpski pesnici – Jana Aleksić, Nikola Živanović, Tomislav Marinković, Živorad Nedeljković, Vasa Pavković, Saša Radojčić, Đorđo Sladoje i Emsura Hamzić.

Izvor: Novosti.rs

%d blogeri kao ovaj: