“Zlatni pečat” uručen Oliveri Katarini i Petru Božoviću

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću pripao je “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke u Beogradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koji im je uručen na otvaranju 19. Festivala nitratnog filma.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Božović je ranije za “Novosti” izjavio da je prijatno iznenađen priznanjem, koje ga je na neki način sentimentalno vratilo u prošlost, kada je sarađivao sa velikanima ovdašnjeg filma.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je “Pod sjajem zapaljivih zvezda”, a osnivač i umjetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Europe, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja.

Erdeljanović je najavio bogat program filmova među kojima su neki digitalnom restauracijom osvježeni klasici svjetske kinematografije, ali i mnoštvo rijetkih i zaboravljenih ostvarenja koja će imati beogradsku i srpsku premijeru.

Festival će ugostiti tridesetak direktora kinoteka i upravnika arhiva i filmskih kolekcija, historičara filma, filmskih kritičara, a biće organizirana i međunarodna konferencija “Balkanski film na raskršću: Od nitratnog do digitalnog”.

Polazeći od nitratnih početaka balkanskih pionira do suvremenih digitalnih trendova, mapirajući regionalne veze, uticaje i obrasce, sličnosti i razlike razvoja filma i kinematografije na Balkanu, poslije prve konferencije održane prije dvije godine u Ateni, svoja istraživanja u Beogradu će predstaviti 50 učesnika iz 14 zemalja.

Direktor Kinoteke Pantelić podsjetio je da je nedavno na Filmskom festivalu u Cannesu prikazana restaurirana kopija filma “Skupljači perja” Aleksandra Petrovića, koji će se od 15. novembra ponovo naći u distribuciji u Francuskoj, kao i da je to početak kompletne digitalne restauracije 100 najboljih srpskih filmova.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: