ZVO dodelio jednokratnu novčanu pomoć studentima srpske nacionalnosti

Ugovori o dodeli jednokratne novčane pomoći studentima završnih godina preddiplomskog i diplomskog studija potpisani su 17. februara u Zajedničkom veću opština, navodi portal srbi.hr.
 
Pravo na novčanu pomoć za akademsku 2019/2020. godinu iz budžeta ZVO-a u iznosu od 2.000 kuna ostvarilo je 28 studenata koji su zadovoljili uslove iz konkursa raspisanog u januaru ove godine. Ovo je prvi put da ZVO na ovaj način pomaže studente pripadnike srpske zajednice. Predsednik Srđan Jeremić istakao je značaj i kontinuiranu podršku koju ova institucija pruža predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju na srpskom jeziku i pismu te da je odlukom Skupštine ZVO-a finansijska podrška prvi put usmerena i ka studentima pripadnicima srpske zajednice koji se obrazuju na fakultetima u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, prenosi portal srbi.hr.

“Do sada smo pomagali studentima srpske nacionalnosti prilikom upisa na fakultete u Srbiji po afirmativnim merama, obezbedili smo i određeni broj smeštaja u studentskim domovima, te pomagali u stručnom osposobljavanju nakon studija, ali odlučili smo se da pružimo i konkretniji vid pomoći. Za ovu svrhu izdvojili smo 70.000 kuna dovoljnih za dodelu 35 jednokratnih pomoći u iznosu od 2.000 kuna. Nažalost od 37 prijava uslove iz konkursa ispunilo je samo 28 studenata.

Na neki način zahvalili smo im se na njihovom radu, trudu i zalaganju, jer su to studenti završnih godina fakulteta, istovremeno smo i apelovali da se vrate ovamo i da budu jedni od pokretača razvoja srpskog naroda. Želimo da im pomognemo da se zaposle jer bitno je da naši ljudi zauzmu važna mesta u svim državnim i javnim ustanovama gde god imamo pravo na proporcijalnu zastupljenost, a ono danas nažalost nije ispoštovano iako na to Republiku Hrvatsku obavezuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.”  istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Potpisivanju ugovora o dodeli jednokratne novčane pomoći prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je, takođe pozvala one koji studiraju u Srbiji da se vrate i nastave borbu za napredak svoje zajednice.

Novčana pomoć olakšaće nastavak studiranja
Studenti koji su ostvarili pravo na novčanu pomoć dolaze iz mesta sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a dobijeni novac kažu potrošiće za razne studentske potrebe.
“Sve četiri godine studiranja nisam imala nikakvu stipendiju tako da mi je ovo na kraju super došlo za skripte, prevoz, prijavu semestra i ostale studentske potrepštine.”, izjavila je Jelena Berić studentkinja master studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Među onima koji su zadovoljili uslove konkursa za dodelu jednokratne novčane pomoći je i Petar Rudić iz Borova, student pete godine Filozofskog fakulteta u Osijeku. Smer istorija i hrvatski jezik i književnost upisao je nakon završenog obrazovanja na srpskom jeziku i pismu odnosno po modelu „A“, što mu kaže nikada nije predstavljalo problem.

“Srednjoškolsko obrazovanje na srpskom jeziku mi nije predstavljalo problem prilikom studiranja u Osijeku. Nisam se uopšte dvoumio između upisivanja srednje škole na srpskom ili hrvatskom jeziku. Jednostavno sam to hteo, jer smatram da trebam učiti svoj jezik, a ćirilica mi može samo pomoći i pomogla mi je na fakultetu i čak sam i neke prijatelje naučio. Tako da mislim da je jako korisno to što sam se školovao po modelu A, a kasnije upisao studije koji su potpuno drugačiji.”, rekao je Petar Rudić.

Inače, prvi put Zajedničko veće opština na ovaj način pomaže pripadnike srpske zajednice koji se obrazuju na fakultetima u Hrvatskoj i Srbiji, ali ta praksa biće nastavljena i ubuduće. Prema rečima predsednika Srđana Jeremića sredstva za sledeću akademsku godinu, već su isplanirana.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o dodeli novčane pomoći studentima su se obratili i predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a i sekretar Akademskog udruženja srpske omladine Josif Runjanin, Jovan Vlaović te predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: