Menu
Categories
Vukovar: Sretenje obeleženo izložbom slika znamenitih Srba
16/02/2021 AKTUALNA VIJEST

Veliki crkveni praznik Sretenje Gospodnje koji je ujedno i Dan državnosti Republike Srbije, obeležen je 15. februara i u Vukovaru gde je u prostoru Srpskog kulturnog centra otvorena izložba posvećena znamenitim Srbima. 

Dan Sretenja 1804. godine presudan je za istoriju srpskog naroda, jer je tog dana Krađorđe Petrović podigao u Orašcu Prvi srpski ustanak. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović, a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Sretenjski ustav jedan je od prvih demoktratskih ustava u Evropi.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru otvorena je izložba „Znameniti Srbi“ sa reprintima originalnih slika srpskih vladara, političara, naučnika i drugih istaknutih ličnosti srpske istorije.

“Slike koje su izložene obuhvataju pet duhovnih i svetovnih srednjevekovnih srpskih vladara, a tu su i Karađorđevići i Obrenovići. Tu su zatim i tri istaknuta naučnika, ali i književnici. Ukupno je tu 30 znamenitih Srba i Srpkinja. Ova izložba je naš mali doprinos povodom ovog velikog praznika. Sa druge strane, poslednjih godinu dana imali smo nedostatak aktivnosti uzrokovanih pojavom koronavirusa. Zbog toga smo sada i odlučili da na neki način prekinemo sa tim „neaktivnostima“ i da krenemo sa određenim programima u meri u kojoj nam je to trenutno dozvoljeno”, kaže direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić, prenosi portal srbi.hr.

Izložba je ujedno i prva aktivnost SKC-a u 2021. godini, a postavljena je u saradnji ove institucije i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

” Svake godine obeležimo Sretenje ili u Konzulatu ili u Ambasadi u Zagrebu, ali ove godine kao što i sami znate situacija je specifična i moramo se ponašati u skladu sa tim. Zato je ove godine Sretenje obeleženo nešto skromnije, ali sa ovom izložbom kojom prikazujemo znamenite Srbe, želimo da dostojno proslavimo praznik koji se ponovo proslavlja od kada je Skupština Srbije 2001. godine donela odluku o Danu državnosti”, napominje Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

Milan Šapić i Srđan Sekulić

Izložba postavljena u prostorijama SKC-a biće na tom mestu do 28. februara, a svi zainteresovani mogu da je pogledaju svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova. Sve izložene slike su reprinti poznatih originala koji se nalaze u brojnim institucijama u Republici Srbiji kao što su Narodni muzej Srbije, Galerija fresaka Narodnog muzeja, Galerija Matice srpske, Vojni muzej, Muzej Nikole Tesle, Zadužbina kralja Petra u Topoli i tako dalje.

Izvor: Srbi.hr i p-portal.net
Link: https://srbi.hr/izlozbom-slika-znamenitih-srba-u-vukovaru-obelezeno-sretenje/
Comments are closed
*