Menu
Categories
Zajedno Big bendovi HRT-a, RTV Slovenije i RTS-a
03/11/2018 Vijesti iz regije i dijaspore

Otvoreni koncerti za javnost kao uvertira za festival počinju već od utorka, a glavni program 20. Novosadskog džez festivala održaće se od 15. do 17. novembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Prvi put posle preko 25 godina u glavnom programu na jednoj bini sviraće i svoj i zajednički program tri Big benda – Džez orkestar HRT-a, Big bend RTV Slovenije, i Big bend RTS-a.

Organizator Kulturni centar Novog Sada spremio je povodom rođendana ekskluzivan program, a, prema rečima urednice i izvršne producentkinje Festivala Vesne Kaćanski, festival će ljubiteljima džeza doneti pravo osveženje u vidu odličnih muzičara i koncerata, ali i fantastičnih džem sešna, uvodnih i pratećih programa.

„Prvi put imaćemo priliku da ugostimo u Novom Sadu muzičare sa The Berklee Global Jazz Institute. Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a na čelu je Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije koji će u uvodnom programu držati radionice posvećene džez muzici u formi benda, takozvane klinike posvećene pojedinačnim instrumentima i seminar o džez pedagogiji“, najavila je Kaćanski, dodajući da je na ovogodišnjem Festivalu radionica za pedagoge novina.

Uvodni deo Festivala traje od 6. do 12. novembra, i tokom njega na Akademiji umetnosti biće upriličene muzičke radionice, a tu su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad, radionica u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“, kao i mnogobrojni koncerti. Ulaz na kompletan prateći program je besplatan, a ulaznice za sam festival su u pretprodaji u Srpskom narodnom pozorištu od ponedeljka, 5. novembra, po ceni od 900 dinara po danu, i 2.400 dinara za sva tri festivalska dana.

Besplatni koncertni program

Već tradicionalno, pre glavnog programa, festival će početi otvorenim koncertima za javnost na brodu Cepelin, studiju M Radio Novog Sada, Akademiji umetnosti, a uličnim performansom goste će u festivalsku atmosferu uvesti i Baterija Samba NS. Publika će besplatno moći da uživa u izvedbama Džez hora Fakulteta muzičke umetnosti, u Orkestru Aleksandra Dujina, Bendu Ivan Švager Ambire i Jazz Connection, i u plesnom orkestru Radio-televizije Vojvodine, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević – Vojčinski – Mikloš.

Glavni koncertni program

U glavnom koncertnom programu učestvovaće 10 orkestara. To su: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain“ Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, kao i projekat Jumbo Big Band koji se sastoji od tri big benda.

Comments are closed
*