Svetosavska akademija

Svetosavsku akademija će se održati u subotu 28. 01. 2023. godine u 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana,  u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 4.

U sklopu svečane akademije nastupaju Divna Ljubojević i Braća Teofilović, a po završetku programa pozivamo Vas na koktel u “Kantini  Lisinski“.

Molimo Vas da nam potvrdite dolazak najkasnije do srijede 26. 01. 2023. godine na e-mail adresu mirko.markovic@prosvjeta.hr

Svetosavska akademija održati će se u subotu 28. 01. 2023. godine u 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana, u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 4.

U sklopu svečane akademije nastupaju:

DIVNA LJUBOJEVIĆ & ANSAMBL “MELÓDI”

BRAĆA TEOFILOVIĆ

Rezervirajte karte najkasnije do srijede 26. 01. 2023. godine potvrdom dolaska na e mail adresu: mirko.markovic@prosvjeta.hr

DIVNA Ljubojević, dirigent i solista i Ansambl „MELÓDI” iz Beograda

Međunarodna publika više od tri decenije prati njene nastupe dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju „anđeoskim”.

U toku svoje dugogodišnje karijere kao solista, dirigent, kompozitor i aranžer surađivala je sa solistima domaće i međunarodne operne scene, s komornim istrumentalnim ansamblima, s renomiranim pop muzičarima, a muzika koju je snimila obilježila je i niz autorskih filmova i kazališnih predstava. Stručna javnost Divnu svrstava među vodeće interpretatorice glazbene tradicije i ”jedinstvenu zvijezdu pravoslavne muzike 21. stoljeća”. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, bizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

  • Nagrade ZLATNI ORFEJ (Francuska 2014)

od Académie du Disque Lyrique za europsko izdanje – “Divna, l’âme du chant orthodoxe”

  • Ordena ”Vjernost i vjera” za ”istaknuti doprinos djelu duhovnog preporoda” (Belorusija 2014)
  • Ordena Počajevske ikone Majke Božje za propovijed Pravoslavlja pojanjem; (Ukrajina 2010)
  • Nagrade magazina za klasičnu muziku “Le Mond De la Musique” (Francuska 2006) za europsko izdanje – “Lumieres Du Chant Byzantin”

BRAĆA TEOFILOVIĆ

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači srpske izvorne tradicionalne i duhovne vokalne glazbe. Muzika Braće Teofilovića sažima stoljeća tradicionalnog glazbenog naslijeđa i evocira duh Balkana.

Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, a mnoge druge pjesme bile su sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, pjesme koje interpretiraju svojim glasom obogaćene su visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i suvremenim utjecajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

%d blogeri kao ovaj: