Menu
Categories
Obilježavanje Međunarodnog dana žena u riječkoj Prosvjeti
11/03/2021 AKTUALNA VIJEST

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, s porukom „Vi ste naš uzor i naš ljepši dio života“ u prostorijama riječke Prosvjete upriličeno je druženje i podjela cvijeća, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Okupljenim damama obratili su se: Vesna Blanuša, članica Predsjedništva SKD Prosvjeta Rijeka, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, Goran Petrović te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Zoran Stanković.

Svo troje u svojim su obraćanjima istakli važnost jačanja položaja žena u društvu, nesebične podrške muškaraca na tom putu ali i činjenicu da bi se na takve potrebe moralo podsjećati puno češće nego što je to jednom godišnje, na dan praznika, 8. marta.

Čestitajući 8. mart, Vesna Blanuša napravila je osvrt na život žene koja se odvaži oprobati i biti uspješna u više uloga – majke, supruge, uspješne poslovne žene te društveno i politički angažirane žene.

„Kada vi pogledate jednu takvu ženu, pomislite kako je sve to njoj vrlo jednostavno. Svaka od vas zna koliko je truda potrebno da bi žena svoju porodicu držala na okupu, sačuvala brak, djecu odgojila od rođenja do samostalnosti i probila se u svom poslu u kojem nerijetko nailazi na prepreke.“ _Gospođa Blanuša, posebno je ukazala na značaj podrške okruženja na tom putu za koji treba imati puno hrabrosti i odvažnosti njime krenuti, iako nije utaban.

„Vi ste naš uzor i naš ljepši dio života“, započeo je svoje obraćanje gospodin Stanković, predsjednik VSNM PGŽ. „Kako smo odrastali, tako se svjesnost o našim majkama, curama, ženama, kćerima, nonama sve više pojačavala. No čini se kao da smo danas  došli do vremena koje ide unazad. Stalno slušamo o obiteljskom nasilju, o zlostavljačima, predatorima I ljudima kojima su žene cilj u negativnom kontekstu te riječi.“ Izražavajući svoju zabrinutost, Stanković se osvrnuo i na one pripadnike našeg društva koji ženama

žele oduzeti pravo da same odlučuju o svom tijelu pozivajući se na pravo na život, i poručio da u toj borbi žene moraju imati podršku muškaraca.

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, Goran Petrović, u svom se obraćanju osvrnuo na nedostatak osviještenosti o značaju Karla Liebknechta i Rose Luxemburg koji su se prije više od 100 godina izborili za prava žena što ih mi danas tek realiziramo, nerijetko češće štujući blagdane poput Valentinova od Dana žena.

„Ovaj dan nije bio jedini dan kada sam svojim djevojkama, svojoj supruzi i kćerima te prijateljicama pričinio neko zadovoljstvo – izveo ih na ručak, na koncert, u kazalište ili im nešto poklonio. Želim vam da vam se ovaj dan kao I meni dešava bar 300 dana godišnje, a ne samo danas“ – poručio je konzul Petrović.

Tijekom druženja prisutni su imali prilike podsjetiti se slavnih, pomalo zaboravljenih Srpkinja, koje su obilježile stoljeća prije nas – od prve srpske slikarice Katarine Ivanović, preko prve pilotkinje u Srbiji, Danice Tomić, pa sve do prve srpske doktorice Drage Ljočić.

Druženju su nazočili i predsjednik SKD Prosvjeta Rijeka, Dragiša Laptošević, podpredsjednik Damir Radović te članica predsjedništva Milica Mataja-Mafrici.

Comments are closed
*