Zagreb: Mitropolit Porfirije predvodio božićnu liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg

‘Niko nema izgovor za zlo, mržnju i netrpeljivost. Linija koja dijeli dobro od zla nije ni između naroda, država ni stranaka. Ona prolazi kroz naša srca i zato svako od nas ima odgovornost za dobro i mir u svetu’, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije na božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg.

unnamed

Brojni pravoslavni vjernici okupili su se na Badnje veče u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na večernjoj liturgiji koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom eparhije.

Obredu su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Pernar, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, ambasadorica Srbije Mira Nikolić, diplomatski predstavnici više zemalja i predstavnici zagrebačkih vlasti. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je bila na putu u SAD-u, svoju je čestitku mitropolitu uputila telefonom.

– Bog je došao da pokaže ljubav prema nama i da je uvek s nama i pored nas, ali i da zajednica može biti jedini način postojanja. Bez drugih mi ne postojimo.
Nije moguće uspostaviti kontakt s drugim bez Boga, a sve se tako svodi na konzumaciju, pa i bližnjih da ispunjavaju nečije potrebe – rekao je mitropolit, ističući da je svaka negacija drugoga negacija samog sebe.

– Pitajmo se šta smo učinili drugima, a ne oni s nama. Božić je dan kada treba da se osvrnemo unazad da vidimo koga smo uvredili i da se s njima mirimo, jer se Bog miri s nama i mi s njim – kazao je i naglasio da izmirenje znači pokajanje i praštanje.

– Tražim oproštaj od svih koje sam uvredio i povredio, a isto tako molim Boga da pomogne svima vama, bilo koje vere, da pogledate u svoje duše. Ne sudite da vam se ne sudi i oprostite dugove svojim bližnjim. Jer kako će meni oprostiti Gospod, ako nisam oprostio bližnjima – rekao je mitropolit.

Dok je za Badnje veče crkva bila prepuna, na božićnoj ih je liturgiji bilo nešto manje. Nakon čitanje poslanice patrijarha Irineja, mitropolit je u svojoj propovijedi ponovio da su praštanje i spremnost na život s drugima i s Bogom najvažnije poruke Božića.


Izvor: Novosti

%d blogeri kao ovaj: