12. Dani srpske kulture u Istri

Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara učestvovao je na 12. Danima srpske kulture u Istri koji su održani od 17. do 18. augusta u Puli. Odlukom organizatora iz Zajednice Srba Istre, od celokupnih ovogodišnjih događanja vezano za samu manifestaciju, zbog situacije sa koronavirusom, realizirano je samo jedno, centralno događanje u Puli. Sama manifestacija održana je u velebnom zdanju Doma branitelja na dve lokacije, na platou ispred samog Doma, te u Kristalnoj dvorani.

Prisutnoj publici ANI Vukovar se predstavio celovečernjim programom u kojem su izvedene četiri koreografije, te splet narodnih i tamburaških pesama u izvođenju Narodnog i Tamburaškog orkestra sa solistima.

Inače, da se podsetimo, ANI Vukovar je osnovan još 2001. godine i pripada krovnoj organizaciji kulture Srba u Republici Hrvatskoj , Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” Zagreb. Osnovni cilj mu je od zaborava sačuvati igre i običaje Srba koji žive na području Republike Hrvatske, ali i matice. Jedan je od najnagrađivanijih ansambala Evropskih smotri.

U sklopu Dana srpske  kulture popratni sadržaj bio je štand etno sekcije,  postavljen u samom centru Pule pored Zlatnih vrata. Na samom štandu građani i turisti mogli su vidjeti i uživati u eksponatima koje izrađuju članice etno sekcije, te delicijama koje su karakteristične za našu zajednicu. Pored etno sekcije, naša zajednica predstavila se i medarskim zanatom, te gastro grupom sa suhomesnatim proizvodima našeg područja kao i samostalnom izložbom slikarice Rade Marković iz Darde koja je bila postavljena u holu Doma branitelja.

Celokupna manifestacija bila je popraćena od strane, kako lokalnih tako i ostalih medija. A samu manifestaciju uveličali su:  Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, predstavnici Ambasade Republike Srbije, predstavnici  SPC, predstavnik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te ostali uzvanici.

Nakon završenog programa, na obostrano zadovoljstvo, dogovoren je nastavak saradnje.

%d blogeri kao ovaj: