ALEKSANDAR TOLNAUER: Savjet je nadstranačko tijelo koje brani prava nacionalnih manjina propisana zakonom

Na 73. Sjednici Savjeta za nacionalne manjine RH održanoj 20. aprila u zgradi Vlade RH, osigurano je gotovo 32 milijuna kuna iz Državnog proračuna za manjinske kulturne programe za  oko 90 udruga.

Srpskoj nacionalnoj manjini sveukupno je pripalo  8.697.000 kuna, od čega je SKD „Prosvjeta“ dobila 3. 900.000kn, a Srpsko narodnog vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u RH 3. 750.000kn. Za manjinske kulturne programe Talijani su dobili oko 6 milijuna kn, Židovi 615.000kn, Romi oko 470.000kn.

Savezu mađarskih udruga i nekoliko romskih te Srpskom demokratskome forumu odbijeno je pravo na financiranje jer nisu dostavili godišnje izvještaje o utrošku sredstava.

Inače, kvaliteta programa ocjenjuje se kroz elektronski – automatski sustav bodovanja od 1 do 9. Programi trebaju biti u suglasnosti s vremenom. Potrebno je čitati kriterije i paziti na metodologiju.

„Savjet je do sada prošao tri revizije, obavio 22 terenska izvida, provjerio 120 programa te, stoga nema pogrešnog postupanja“, kazao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta i dodao da je Savjet nadstranačko tijelo koje brani prava nacionalnih manjina propisana zakonom.

Tolnauer je posebno istakao pravo na slobodno mišljenje i kritički stav te se izjasnio protiv getoizacije.

Saborski zastupnik Mile Horvat smatra da je ova sjednica Savjeta jedna do najinteresantnijih  jer se dijele novci važni za život i funkcioniranje udruga. Također, je naglasio važnost raščišćavanja kako se troši javni novac.

„Stoga je bitno da unutar SKD „Prosvjete“ svi pododbori budu financirani na način da budu zadovoljni, da ispune svoje potrebe i da imaju osjećaj pravičnosti u raspodijeli tih sredstava.

Horvat je zatim zatražilo od Savjeta da mu se zbog, kako je kazao: „Turbulencija“ u SKD „Prosvjeti“ na Klub dostavi popis programa i sredstava koliko SKD „Prosvjeta“ misli financirati svoje pododbore jer ne bi želio da određeni pododbori budu žrtve tih „turbulencija“.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: