Beč: Matica i dijaspora – kako dalje?

Nakon ljetnje pauze, tradicionalni Prosvjetini susreti i razgovori su bili posvećeni temi “Matica i dijaspora–kako dalje?”. Tribina je održana 9. septembra u svečanoj sali crkve sv. Save u Beču, a učesnici, gosti Prosvjete, bili su članovi tima Matice iseljenika i Srba u regionu, sa sjedištem u Beogradu, prenosi RTS.

Skup je otvorio otac Krstan Knežević, zamjenik vladike austrijsko-švicarskog Andreja, ističući značaj međusobne suradnje Srba iz rasejanja sa svojom maticom i pohvalio postojanje ovakve institucije koja brine o Srbima izvan Srbije, saznaju kolege RTS-a iz Prosvjete Austrija.

Pozdravljajući prisutne, prof. Srđan Mijalković je napomenuo da se i Matica iseljenika i Srba u regionu, kao i Prosvjeta bavi očuvanjem i negovanjem srpskog jezika, kulture i tradicije i da je potreba za zajedničkim delovanjem i boljim povezivanjem velika i važna.

Predstavnici Matice i Prosvjete su se i u nedelju, nakon Liturgije, obratili publici u Hramu Svetog Save u Beču, a delegacija Matice iseljenika i Prosvjete primljena je i u Ambasadi Srbije u Beču. S Goranom Bradićem, prvim savetnikom Ambasade, vođen je dobar razgovor u kome je istaknuto da su pitanja očuvanja srpskog jezika ključni za opstanak srpskog nacionalnog bića u Austriji, a i u rasejanju uopšte, prenosi nadalje RTS.

Zaključeno je da se početak suradnje između Matice iseljenika i Srba u regionu i SPKD Prosvjeta i u budućnosti nastavi konkretnim akcijama i zajedničkim projektima.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: