Dječja Smotra folklora i običaja u Markušici

Članovi SKD „Prosvjeta“ pododbor Markušica i članovi KUD-a Srem iz Markušice organizovali  su  22. aprila smotru dječijeg folklora i običaja.

Smotra je održana u Domu kulture u Markušici gdje su domaćini ugostili male igrače SKD „Prosvjeta“ pododbor Ostrovo iz Ostrova, SKD „Prosvjeta“ pododbor Bobota iz Bobote te SKD „Prosvjeta“ pododbor Negoslavci iz Negoslavaca.

Već na samom početku veliki broj posjetilaca s oduševljenjem je ispratio svečani defile. Najmlađi članovi ponosno i s osmjehom na licu  su prošetali i pokazali se publici.

Svojom igrom i pjesmom uspjeli su uz velike aplauze izmamiti i po koju suzu. Pokazali su se u najboljem svjetlu.

SKD „Prosvjeta“ pododbor Ostrovo iz Ostrova predstavio se Šaljivim igrama iz Banata. SKD „Prosvjeta“ pododbor Bobota, predstavio se igrama iz Šumadije. SKD „Prosvjeta“ pododbor Negoslavci,  predstavio se pjesmama i igrama iz Crnorečja. Najmlađa grupa SKD „Prosvjeta“ pododbora Markušica,  nastupila je s Igrama iz Srema, dok je srednja grupa nastupila  Igrama iz  Rudnika i Igrama iz Leskovca. Svima prisutnima poslana je poruka pjesmom Sretena Stančevića:

ČUVAJTE DECU

ČUVAJTE DECU, ZLATNIKE NAŠE,
OD MILOGA BOGA NAJLEPŠI DAR,
ČUVAJTE DECU, BOGATSTVO VAŠE,
RADOST I SREĆU, ŽIVOTA ČAR.

 

ČUVAJTE DECU, NAJVEĆE BLAGO,
I NE SRDITE DECU, JER BIĆETE KRIVI,
GRLITE DECU KAD ZAGRLJAJ TRAŽE,
I NEGUJTE LJUBAV KOJA U NJIMA ŽIVI.

 

ČUVAJTE DECU, TA NEŽNA SRCA,
I ZALIVAJTE IH S LJUBAVLJU KO NEBESKO CVEĆE,
JER LJUBAV SE UVEK SA LJUBAVLjU VRAĆA,
A ONI VAŠU LjUBAV ZABORAVITI NIKAD NEĆE.

Druženje je završilo uz sendviče i sok.

Dokazi da je smotra bila uspješna su veliki broj posjetitelja, gromoglasni aplauzi i naravno, osmjesi na licima onih najvažnijih – djece.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: