Houston: “Neželjena baština” Irene Škorić, najbolji film povijesne i arheološke tematike

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je na filmskom festivalu WorldFest u Houstonu Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike.
Film »Neželjena baština« Irene Škorić nagrađen na festivalu u Houstonu

Svjetsku premijeru film je imao prošle godine na međunarodnom Sarajevo film festivalu, a dosad je već osvojio prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF.

»Neželjena baština« govori o sudbini umjetnički vrijednih spomenika posvećenih antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, kojih je u Hrvatskoj od devedesetih polovica srušena i devastirana, odnosno njih oko tri tisuće.

Škorić je snimala film u produkciji Artizana filma, nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Nakon Houstona, “Neželjena baština” odlazi na beogradski »Beldocs«, međunarodni festival dokumentarnog filma, gdje će biti prikazan 9. svibnja, a potom i na »SEE a Paris (South-East European Film Festival)« u Parizu i »Fine Arts Film Festival« u Los Angelesu.

Pedeseto izdanje festivala u Houstonu održalo se od 21. do 30. aprila. Riječ je o jednom od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu, na kojemu su mnogi danas poznati redatelji dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, na primjer: Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma.


Izvor: Novilist.hr

%d blogeri kao ovaj: