Jom hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta

Jom hašoa ili Dan sjećanja na žrtve holokausta spomendan je na približno šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, ali i na junaštvo iskazano pobunom u židovskom getu u Varšavi.

Jom hašoa obilježava se 27. dana mjeseca Nisana, tjedan dana nakon završetka Pesaha i tjedan dana uoči Dana sjećanja za pale borce za nezavisnost Izraela, te se obilježava na obljetnicu ustanka u Varšavskom getu koji je trajao od 19. aprila do 16. maja 1943. godine, navodi portal hrt.hr.

Početkom 1960-ih godina Jom hašoa se u Izraelu počeo obilježavati zvukom sirene kojom se zaustavlja promet i sve druge aktivnosti te se dvjema minutama šutnje odaje počast žrtvama. U sinagogama se održavaju molitve i pale se svijeće u znak sjećanja na stradale u Holokaustu.

Po gregorijanskom kalendaru, u raznim se zemljama obilježava na različite datume. Ove godine se kod nas obilježava 20. i 21. aprila.

O tom jedinstvenom događaju u historiji i važnosti njegova obilježavanja u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorio je Luciano Prelević, rabin židovske općine Zagreb.

Izvor: Portal vijesti.hrt.hr, Hina
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: