Odgođeni programi EPK Rijeka, Goranovo proljeće, obustavlja se i nastava u osnovnim i srednjim školama

Epidemija korona virusa je dovela do odgode čitavog niza kulturnih događanja u Hrvatskoj, a na dva tjedna se obustavlja i nastava u osnovnim i srednjim školama, navodi portalnovosti.com.

Kulturna javna događanja diljem Hrvatske odgađaju se do daljnjeg u skladu s preporukama o ograničavanju okupljanja Stožera civilne zaštite RH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19.

U četvrtak, 12. marta, usvojena je mjera da se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi u ovom sektoru. Ministarstvo kulture tim je povodom izdalo saopćenje u kojem se preporučuje svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da prate i provode mjere Stožera civilne zaštite RH, prenosi portalnovosti.com.

Ministarstvo kulture je prije nekoliko dana započelo s konzultacijama s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja, navodi se u priopćenju.

Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih putem međunarodne kulturne suradnje o čemu će Ministarstvo narednih dana izdati upute vezane uz realizaciju već odobrenih sredstava za programe koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati, poručuju.

Svi kulturno-umjetnički programi i javna događanja u projektu Europske prijestolnice kulture koji su kroz kalendar događanja najavljeni za održavanje u terminima do 14. aprila, a radi se o preko 40 programa, odgađaju se do daljnjeg, javljaju iz EPK Rijeka. U četvrtak je takva odluka donesena na zajedničkom sastanku partnerskih organizacija koje su uključene u realizaciju programa Europske prijestolnice kulture.

Emina Višnić, direktorica Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, kazala je da su organizatori svjesni da zbog različitih nužnih mjera opreza koje se poduzimaju, ali i zbog osobnih razloga pojedinaca vezanih uz razumijevanje opasnosti ove epidemije, mnogi građani i posjetitelji ne mogu bez zadrške prisustvovati EPK programima.

“Donijeli smo ovu odluku imajući u vidu odgode događanja za razdoblje u kojem više neće postojati opasnost od širenja korona virusa. Time želimo svima omogućiti da u EPK programima sudjeluju i prate ih neopterećeni opasnošću koja je trenutno vezana uz epidemiju i širenje virusa. Želja je zasigurno svih zaljubljenika u kulturu, neopterećeno i bez straha prisustvovati kulturnim događanjima i u njima uživati u punini”, kazala je Višnić, prenosi portalnovosti.com.

Odgađa se i Goranovo proljeće, književna manifestacija s 57 godina dugom tradicijom, koje se trebalo održati od 18. do 21. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu. Odbor Goranovog proljeća pravovremeno će obavijestiti o novom datumu održavanja.

Književni klub Booksa od subote, 14. marta zatvara na dva tjedna svoja vrata za posjetioce, a ovisno o razvoju situacije možda i duže, javljaju iz tog kluba.

Na inicijativu Ministarstva kulture HRT će u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom, a u suradnji sa sudionicima kulturne scene u Hrvatskoj, tokom novonastale situacije s koronavirusom, kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRT-a.

Od početka ovoga tjedna zbog koronavirusa u Hrvatskoj se u osnovnim i srednjim školama, te fakultetima neće održavati nastava. Kako je rekao premijer Andrej Plenković na novinarskoj konferenciji 13. marta nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, ova mjera obustave trajat će dva tjedna.

Od ponedjeljka, 16. marta, na HTV 3 kreće emisija nastavnog programa na daljinu ‘Škola na trećem’, dok će program za srednjoškolce ići na Sportskoj televiziji. Nastavnici će dolaziti u školu, a moći će doći i djeca čiji roditelji nemaju kome ostaviti djecu na brizi dok rade.

“Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti u školama. Dakle, ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu”, istaknuo je Plenković.

O svemu se 13. marta oglasio i predsjednik Zoran Milanović. “Smatram svojom dužnošću da se oglasim. Informiran sam o svemu i mislim da do sada nije napravljena niti jedna greška. Jesu li to pravi potezi? Jesu”, rekao je Milanović.

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: