Održani 8. Dani srpske kulture u Istri

Svečano otvorenje 8. Dana srpske kulture održano je u utorak 16. augusta u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Program kulturne manifestacije odvijao se u Puli, Rovinju i Umagu.

Okupljenim visokim uzvanicima i gostima ove kulturne manifestacije u ime Grada Pule obratio se zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin. – Izrazito mi je drago što Vam ove godine imam priliku zaželjeti ugodan boravak u našem gradu. Mi smo otvorena regija i otvoreni grad koji je otvoren prema svim ljudima dobre volje neovisno o njihovoj nacionalnosti i vjeroispovijesti. Temelji suživota koje smo započeli još prije 25 godina donijeli su rezultat u tome što danas u Puli svatko ima nesmetanu slobodu izražavati svoju nacionalnu pripadnost, kulturu i običaje – rekao je Radi.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca Sanja Conić, grada koji je u posebnom fokusu ovogodišnje manifestacije, ukratko je predstavila značajke ovog grada u južnoj Srbiji istaknuvši kako je posebno poznat po specijalitetima roštilj mesa i ajvaru. Također je poželjela mir i što bolje međusobne odnose između Hrvatske i Srbije u budućnosti.

U sklopu manifestacije na Forumu su nastupili KUD Leskovac, trubački orkestar iz Bojnika, KUD Hisarlije Leskovac i frulaš Dimitrije Nikolov. U prostorijama Komunalne palače u srijedu je održan i prijem za delegaciju iz Leskovca.
U Umagu su se u srijedu predstavili KUD Lemond i KUD Hisar iz Leskovca, a Rovinj je u četvrtak 18. kolovoza bio domaćin zatvaranja ovogodišnjih Dana srpske kulture.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja idealnu formu kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose. Dani su se ove godine održali u organizaciji Zajednice Srba u Istri i umaškog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta uz pomoć Grada Leskovca, Centra za ekonomiku domaćinstava Danica Vuksanović i Turističke organizacije Leskovac.

Izvor: banija.rs

%d blogeri kao ovaj: