Završila zimska škola Srpskog jezika i kulture ”Orahovica 2023”

U subotu, 30.12. 2023. godine u Orahovici u podnevnim satima završila je zimska škola Srpskog jezika i kulture ”Orahovica 2023”. Zimska škola održana je u organizaciji SKD “Prosvjeta“ . U Orahovici na 4-dnevnom boravku, učenju i druženju okupilo se 30 učenika od 8 do 16 godina. Polaznici zimske škole bili su iz Slavonije, Baranje, Banije i Zagreba a SKD ”Prosvjeta”  je osigurala stručno vodstvo i predavače.

 

Zimska škola održana je u Centru za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici. Prvoga dana (27.12.) polaznici su, nakon smještaja, imali edukativnu radionicu vezano uz Crveni krst a poslije ručka održane su radionice iz srpskog jezika (azbuka), radionica folklora (nošnja i narodni običaji) i starih igara. Drugi dan su učenici nastavili s  Azbukom i čitanjem kraćih književnih tekstova, upoznavanjem i pjevanjem dječjih pjesmica, zatim su poslušali predavanje na temu heraldike srpskih grbova i zastava.

Nakon toga je održana likovna radionica – slikanje na temu Manastir Sv. Nikole u Orahovici. Nakon večere, polaznici su imali slobodno vrijeme i zajedničko druženje. Treći dan su učenici imali priliku da spoznaju više o važnosti nacionalnog identiteta kroz radionicu ”To sam ja”, da se bolje upoznaju s likom i djelom, istaknutog naučnika iz reda srpske zajednice, Milutina Milankovića. Učenici su imali priliku da slušaju tekstove dječjeg pisca i da s njime razgovaraju o književnom stvaralaštvu. U nastavku rada učenici su radili svoje porodično stablo (pisanje ćirilicom) upoznavali krajeve iz koji su došli njihovi vršnjaci te učili o drugim krajevima gdje žive pripadnici srpske zajednice u R. Hrvatskoj.

Nakon šetnje po Orahovici učenici su nastavili aktivnosti u književnoj i likovnoj radionici (dovršetak slikanja manastira, izrada prigodnih božićnih poklona,..). Prigodno je organizirana 1. smotra učeničkog stvaralaštva gdje su učenici imali prilike da predstave učeničke radove (pročitaju tekstove, recitiraju, pjevaju, igraju,..) a završetak večeri je protekao u pjesmi i druženju.

Posljednji dan zimske škole Srpskog jezika i kulture (subota, 30.12.) protekao je u radno, prvo radionica iz srpskog jezika, pisanje ćiriličnim pismom riječi/poruka iz kraja odakle učenik dolazi, zatim je razgovor nastavljen o utiscima i provedenim aktivnostima tokom zimske škole. Na kraju (nakon ručka) učenici su organizirano posjetili vidikovac a zatim Manastir Sv. Nikole u Orahovici kojom prilikom su polaznici dobili prigodne poklone. Nakon posjete Manastiru uslijedio je povratak učenika svojim kućama. 

Zimska škola se održala uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

%d blogeri kao ovaj: