Pažnja filmoljupci:Počeo 20. Motovun film festival

Prvi put na festivalu bit će prikazan i igrani film koji je dijelom ondje i snimljen – »Kratki izlet« Igora Bezinovića, na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film.
Foto: web

Kratkom svečanošću otvaranja te filmom »Počasni građanin« Mariana Cohna i Gastona Duprata u utorak navečer je na motovunskom trgu počeo 20. jubilarni Motovun Film Festival (MFF) koji u ovogodišnjem izdanju donosi osamnaest filmova u glavnome programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskoga visokog društva do šuma Bugarske i motovunskoga brda.

Obraćajući se brojnoj publici istarski župan Valter Flego istaknuo je kako motovunski festival i nakon dvadeset godina ima nadaren i mladenački duh te ga zato mladi vrlo rado posjećuju, piše portal Novilist.

Svi filmovi u glavnome programu, s izuzetkom jednoga domaćeg, hrvatske su premijere, među njima je i nemali broj onih koji su bili hitovi sezone u svojim zemljama. To su, na primjer, španjolski krimić »Gnjev mirnog čovjeka« Raula Arevala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, te film »Aritmija« jednoga od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova.

Osim toga, svjetsku premijeru imat će film »Glasnije od oružja« Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma

Prema riječima direktora Motovun film festivala, Igora Mirkovića, »mediteransku istarsku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji donosi ovogodišnja zemlja partner – Island«, piše nadalje portal Novilist.

Ovogodišnji jubilarni Motovun film festival završava u subotu, 29. jula, a u tih pet dana bit će na raznim lokacijama prikazano 125 filmova.


Izvor: Novilist.hr/HINA

%d blogeri kao ovaj: