Poklon Miltona Glejzera Muzeju primenjene umetnosti

Na svečanosti, koja će u petak 27. januara 2017. u 17 časova biti priređena u Muzeju primenjene umetnosti, ova specijalizirana ustanova kulture će primiti poseban poklon iz Sjedinjenih američkih država.

Poklon se sastoji od dvadesetak plakata proslavljenog američkog dizajnera Miltona Glejzera, a u Srbiju ih donosi Mirko Ilić, također poznati svjetski dizajner.

Milton Glejzer (1929), jedan je od najpoznatijih američkih dizajnera, autor čuvenog zaštitnog znaka New Yorka (“I love NY”).

Njegovi radovi su izlagani svuda po svijetu i nalaze se u najprestižnijim kolekcijama. Muzej primenjene umetnosti naći će se sada među onim svjetskim institucijama koje posjeduju radove ovog slavnog grafičkog dizajnera. Milton Glejzer je od predsjednika SAD, Baracka Obame 2009. godine dobio Nacionalnu medalju umjetnosti (National Medal of Arts) i jedini je dobitnik ove nagrade među grafičkim dizajnerima.

Pored čuvenog plakata nobelovca Boba Dylana u izboru koji je Milton Glejzer pripremio za beogradski Muzej primenjene umetnosti, nalazi se još dvadesetak njegovih plakata iz svih faza karijere, od 1966 do 2016. godine. Svi radovi su potpisani od strane autora.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: