Poštovane, sretan Vam 8. mart – Međunarodni dan žena!

Međunarodni dan žena –  8. mart obilježava se na današnji dan diljem svijeta, a nastao  je kao dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Stoga, našim dragim čitateljicama, djevojkama, majkama, kolegicama, djelatnicama, bakama, domaćicama i svim onim hrabrim i svestranim ženama čestitamo njihov međunarodni praznik – sretan Dan žena!

Zašto, baš 8. mart? Radnice iz tekstilnih tvornica 8. marta 1857. godine prvi put su javno demonstrirale protiv loših uvjeta rada. Prosvjed je rastjerala policija, no on je bio tek početak. Već par mjeseci kasnije, one su osnovale  sindikat kojim su se borile za svoja prava. Taj čin protesta pokrenuo je val izražavanja nezadovoljstava i ukazivanja na neravnopravne uvjete rada. Prvi Dan žena obilježen je 8. marta 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. U više od 150 godina koliko je prošlo od prvih javnih demonstracija žena za vlastita prava mnogo se toga promijenilo, no ravnopravnost o kojoj su sanjale generacije aktivistica i žena još uvijek nije postignuta zbog čega je obilježavanje Međunarodnog dana žena iznimno važno.

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog dopusta.

Do današnjeg dana, kao što smo kazali, mnogo se toga promijenilo – žene u mnogim zemljama mogu se slobodno školovati, zaposliti gdje žele, tražiti pomoć ako ih netko ponižava ili zlostavlja, mogu biti astronautkinje, doktorice, ministrice, pa čak i predsjednice.

Ipak, žene diljem svijeta još su uvijek manje plaćene od svojih muških kolega, a u nekim zemljama prava koja imaju žene, apsolutno su sramotna.

Dakle, unatoč brojnim pozitivnim pomacima, promjena teče polako i do statusa jednakosti još uvijek imamo brojne prepreke, što zakonski na papiru, što u društvenoj stvarnosti.

Da bi napravili razliku moramo razmišljati lokalno i globalno, te svaki dan učiniti Danom žena.

Ove godine obilježavamo i 25. godišnjicu Pekinške deklaracije i Platforme djelovanja koja je postavila 12 kritičnih područja vezano za položaj žena: Žene i siromaštvo, obrazovanje, zdravlje, gospodarstvo, nasilje prema ženama, žene u oružanim sukobima, žene na upravljačkim pozicijama i pozicijama donošenja odluka, institucionalne mehanizme, ljudska prava žena, prezentaciju žena u medijima, žene i okoliš i kršenja prava djevojčica.

Uoči 64. sjednice Komisije u New Yorku u ožujku, Europski Parlament je tako izrazio žaljenje zbog toga što su mnoga pitanja na koje je ukazano Pekinškom deklaracijom i Platformom za djelovanje prije 25 godina još uvijek aktualna.

No, kako između ostaloga u Javnom priopćenju povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena kaže Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: „Društvene promjene nikada nisu bile pitanje trenutka, već pitanje sitnih koraka naprijed kroz duže vremensko razdoblje uz mnogo truda. Ponekad se čini da se vraćamo unatrag i da ono što smo već izborili u smislu ljudskih prava, kao da se ponovo stavlja pod znak pitanja. Međutim, svatko od nas može i mora doprinositi pozitivnim i progresivnim promjenama usprkos problemima, sporosti sustava, onima koji vuku unatrag ili onima koji žele status quo. Ne postoji čarobni štapić koji bi riješio sve probleme istovremeno, ali u svakom području se istovremeno može i mora odigravati proces poboljšanja. Pitanje uspostave ravnopravnosti spolova je odgovornost i obveza svih društvenih dionika jer bez ravnopravnosti žena i muškaraca nema istinski demokratskog društva.“

Ideja iza kampanje Each for Equal

#EachforEqual naziv je ovogodišnje svjetske kampanje za Međunarodni dan žena, a u njemu su satkane najvažnije poruke na kojima kampanja počiva. Tema dolazi iz ideje o kolektivnom individualizmu odnosno činjenici da smo svi mi djelići cjeline i da samo zajedno možemo napraviti promjenu i korak prema jednakosti.

#EachforEqual naglašava činjenicu da svijet jednakosti donosi svima dobro – razvijaju se i ekonomija i društvo. Situacija može biti bolja u brojnim aspektima, pa tako kampanja poziva na jednakost u zapošljavanju, zastupljenosti i prikazivanju u medijima, promoviranju jednakosti u sportu, politici, zdravlju i ostalim područjima. Najvažnije je zapamtiti da svatko od nas igra ulogu u promjeni koja stiže tek kad se svi ‘probudimo.’

Ističu se izazovi na koje žene nailaze na polju tehnologije, kreativnih industrija i poduzetništva i želi se ukazati kako nadići te prepreke i što svi moramo napraviti za kolektivni pomak. To je misija ovogodišnje kampanje koja traje cijelu godinu, a ne samo 8. marta.

Izvor: Portal journal.hr, prs.hr, IWD stranica
Foto: Ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: